Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Луценка кажуть, що заяви САП і НАБУ у справі Василишина допомагають підозрюваним

П'ятниця, 8 липня 2016, 22:23

У Генпрокуратурі вважають, що публічні заяви, які лунають з боку окремих керівників правоохоронних органів, таких як САП і НАБУ, у справі заступника міністра охорони здоров'я Романа Василишина слугують підказкою для адвокатів підозрюваних.

Про це йдеться у заяві Генпрокуратури, оприлюдненій у п’ятницю ввечері.

"Публічні заяви, які лунають з боку (…) САП і НАБУ щодо неналежного органу розслідування кримінального провадження відносно заступника міністра охорони здоров’я України, недопустимості зібраних під час його здійснення доказів, незаконності внесення прокуратурою міста Києва відомостей до ЄРДР по цьому провадженню, не збігається з приписами чинного на сьогодні Кримінального процесуального кодексу України", - вважають у відомстві.

"Подібні заяви не допомагають правоохоронним органам виступити єдиним фронтом боротьби проти злочинності, а слугують скоріше підказкою для адвокатів підозрюваних", - зазначається у заяві.

У ГПУ підкреслили, що визначений наразі КПК України порядок початку досудового розслідування (ст. 214 КПК України) є єдиним для всіх органів досудового розслідування, незалежно від їхнього статусу та визначеної підслідності і не підлягає довільному трактуванню.

"Відповідно до цього порядку відмова слідчого, прокурора у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення в ЄРДР з будь-яких міркувань (інша підслідність, не так написана, не туди і не тим подана і т.п.) не допускається. КПК України зобов’язує слідчого, прокурора внести відомості про злочин невідкладно, але не пізніше 24 годин (ч. 1 ст. 214 КПК України)", - заявили у відомстві.

"Після внесення відомостей до ЄРДР слідчого прямо зобов’язано розпочати досудове розслідування та невідкладно у письмовій формі повідомити про початок керівника органу прокуратури (ч. 6 ст. 214 КПК України)", - додали у ГПУ.

"Будь-які дії з "перенаправленням" заяв до НАБУ, пропонування їх подання до цього органу безпосередньо та інші дії такого порядку, вважатимуться прямим порушенням вимог КПК України та тягнутимуть за собою відповідальність. Наразі, такі дії є предметом оскарження до суду", - наголосили у Генпрокуратурі.

Окрім того, у відомстві підкрелилили, що само по собі проведення слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій слідчими у провадженнях про злочини, підслідні НАБУ, жодним чином не свідчить про їх недопустимість, якщо ці дії проводилися у порядку, передбаченому КПК України.

"Питання "підслідності", якщо один орган вважає, що це саме його компетенція, достатньою мірою унормоване через інститут вирішення спорів про підслідність", - сказано у заяві.

Раніше НАБУ і САП заявили, що кримінальне провадження щодо Василишина належить до підслідності НАБУ. Через те, що їм не передали справу, вона може бути програна в суді.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: