Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Freedom House" бачить прогрес України в демократії

Вівторок, 4 квітня 2017, 12:17

Організація "Freedom House" вбачає прогрес України в ситуації з демократією і відносить нашу країну до країн із перехідною владою чи гібридним режимом.

Українську демократію за 2016 рік оцінили на 4,61 (де 7 – найгірший прогрес у демократичності), країна посіла 18 позицію з 29 у рейтингу "Дому свободи".

За даними організації, у Центральній та Східній Європі, на Балканах та в Євразії більше країн із авторитарним режимом, ніж із демократичними засадами. 18 країн із 29 торік втратили позиції щодо демократичності.  

 

Україна – серед країн із перехідною владою чи гібридним режимом

Натомість Україна дещо покращила цей показник: минулого року він був на рівні 4,68, два роки тому – 4,75, а найгірші показники були в 2013-му й 2014-му роках (4.86 і 4.93 відповідно), за влади Віктора Януковича.

 
Порівняльні дані для України

"Україна і Косово зробили скромні успіхи в зв'язку з поступовими структурними реформами, і Косово перемістилося до категорії перехідний/гібридний режим", – сказано в звіті.

 

Демократичний прогрес української влади

Румунія також дещо посилила позиція, а Киргизстан повернувся в категорію авторитарних режимів.

У деяких країнах ЄС чи претендентах на членство також занепадає демократія.

Зміни за 10 років у країнах ЄС чи претендентах на членство
Зміни за 10 років у країнах ЄС чи претендентах на членство

На пострадянському просторі лише Україна, Молдова та Грузія позначені як гібридні режими, Вірменія – як напівавторитарний, а решта країн – як авторитарні режими.

При цьому відзначається окреме становище анексованого Росією Криму та підконтрольної проросійським бойовикам частини сходу України.

Зони напруженості
Зони напруженості

"Україна продовжує прогресувати в 2016 році, але водночас існують серйозні тривожні ознаки, що стара гвардія все ще може перемогти реформи", – цитує директора проекту "Країни в перехідному періоді" Нейта Шенкана "Радіо Свобода".

"Потрібно, щоб прихильники України на міжнародній арені продовжили підхід "жорсткої любові", продемонстрований упродовж останніх трьох років, що має на меті підтримку місцевого громадянського суспільства", – додав він.

Раніше в рейтингу Freedom House "Свобода у світі-2017" Україна потрапила в розділ "частково вільних" країн.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...