Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС дозволив тим, хто голосував за "закони 16 січня", очолювати "виші"

Четвер, 21 грудня 2017, 10:15
КС дозволив тим, хто голосував за закони 16 січня, очолювати виші

Конституційний Суд визнав неконституційною і скасував заборону призначати керівниками вищих навчальних закладів тих, хто голосував за "диктаторські закони" 16 січня 2014 року.

Таке рішення КС ухвалив 20 грудня, повідомляє прес-служба суду.

Суд постановив, що пункт 7 частини 2 статті 42 закону "Про вищу освіту" від 1 липня 2014 року (№1556-VII) втрачає чинність.  

КС послався на статтю 80 Конституції, яка забороняє переслідувати чи юридично карати депутатів за їхні голосування.

Суд також зазначив, що "диктаторські закони 16 січня 2014 року" – це умовна назва законів, ухвалених Верховною Радою у зазначений день. Часова ознака стосується низки законів, ухвалених того дня, тож "неможливо встановити, які з них належать до категорії "диктаторських".

Рішення КС є обов’язковим і остаточним, оскаржити його не можна.

Як відомо, 16 січня 2014 року, під час акцій протесту на Майдані, парламентська більшість на чолі з "регіоналами" ухвалила низку законів, які, зокрема, обмежували права громадян і надавали органам влади більшу свободу дій щодо покарання учасників акцій протесту.

Їх ухвалили з грубим порушенням регламенту і процедури: підняттям рук, без використання системи "Рада" та без обговорення. Опозиція тоді назвала ці голосування "державним переворотом", а деякі представники більшості говорили, що не знали, за що голосують.

Тодішній президент Віктор Янукович того ж дня підписав низку законів. Зокрема, зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян авторства Володимира Олійника й Вадима Колесніченка, спрощення процедури зняття недоторканності з депутатів тощо.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування