ГПУ оголосила в розшук 12 фігурантів справи про кошти "сім'ї Януковича"

Вівторок, 27 лютого 2018, 12:29

Генпрокуратура оголосила в розшук 12 нових фігурантів справи про відмивання коштів "сім'єю Януковича".

Про це повідомив заступник генпрокурора Євген Єнін в інтерв'ю "Ліга.net".

"Буквально сьогодні (23 лютого – ред.) ми оголосили в розшук 12 нових фігурантів злочинних оборудок того часу і розраховуємо на підтримку міжнародних партнерів. Є ціла низка банківських рахунків, арешту яких ми чекаємо", - сказав він. 

Єнін також додав, що триває і дослідження можливої ​​участі компанії ICU, главою якої за часів Януковича була Валерія Гонтарева, у виведенні грошей з України.

"На сьогоднішній день експертне дослідження триває. Як тільки воно буде завершене, ми повідомимо про це. Більше того, дії цієї компанії та її керівництва – об’єкт низки інших розслідувань не тільки Генпрокуратури, але і НАБУ", - сказав Єнін.

Він підкреслив, що стверджувати, що Гонтарева не була причетна до виведення грошей з України, не можна.

Єнін розповів, що ГПУ також досліджує коло осіб, названих у розслідуванні Al-Jazira.

"Публікація цього розслідування змусила нас зосередити нашу увагу на тій групі осіб, які сприяють злочинному угрупованню; дії яких спрямовані на дискредитацію вироку українського суду, дій правоохоронних органів. Ми досліджуємо це коло осіб", - сказав заступник генпрокурора.

Він додав, що як тільки у ГПУ буде достатньо інформації, щоб стверджувати про наявність в цих діях складу злочину, – ця інформація буде внесена в ЄРДР.

Як відомо, звітуючи на засіданні комітету з питань національної безпеки та оборони 17 січня, Луценко заявив, що участь брокера ІСU у схемі відмивання коштів злочинним угрупуванням Януковича перевірялася раніше і перевіряється зараз.

Раніше в ГПУ заявили, що офшорні фірми можуть відсудити назад конфісковані 1,5 мільярда гривень колишнього президента України Віктора Януковича.

7 січня телеканал Al Jazeera оприлюднив розслідування, за яким нардеп-втікач Олександр Онищенко та бізнесмен, засновник девелоперської компанії Mos City Group Павло Фукс придбали у "младоолігарха"-втікача Сергія Курченка компанію, яка володіє 160 мільйонами доларів заморожених активів екс-президента Віктора Януковича.

Онищенко одразу відхрестився від прав на "гроші Януковича", куплених у Курченка, а згодом подав до суду на Al Jazeera на суму 20 мільйонів доларів через оприлюднене розслідування.

Також в опублікованій таємній постанові Краматорського суду йдеться про те що екс-президенту Януковичу вивести 1,5 мільярда доларів з України допомогла компанія ICU.

Investment Capital Ukraine (ICU) були брокерами при купівлі облігацій кіпрськими компаніями на суму 1,5 млрд доларів в період між 2012 і 2014 роками.

Засновниками ICU є голова НБУ Валерія Гонтарева, яка продала свою частку в компанії партнерам у червні 2014-го, та Макар Пасенюк, якого характеризують як  "фінансиста Порошенка". 

Луценко заявив, що Гонтареву і Пасенюка можуть допитати про гроші "сім'ї" Януковича".

Детальніше читайте в матеріалі: "Мильна бульбашка" чи "Конфіскація століття" генпрокурора Луценка 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування