Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МЗС протестує через судові рішення щодо Балуха і Панова в окупованому Криму

П'ятниця, 13 липня 2018, 22:31

Міністерство закордонних справ України висловило категоричний протест у зв’язку з рішеннями підконтрольних Кремлю судів у справах українців Євгена Панова та Володимира Балуха.

Про це повідомляє прес-служба МЗС України.

"Обвинувачення Євгена Панова в "участі в диверсійно-терористичній діяльності" є сфабрикованими та політично вмотивованими, а його засудження до 8 років колонії суворого режиму – нелегітимним", - наголошують у міністерстві.

У МЗС зазначають, що особливе занепокоєння викликає той факт, що під час проведення "досудових слідчих дій" до Євгена Панова застосовувалися тортури.

"Що є грубим порушенням засадничих норм міжнародного права у сфері прав людини, закріплених, зокрема, у Загальній декларації прав людини від 10 грудня 1948 року, а також у низці міжнародних конвенцій, що засуджують катування та інше нелюдське поводження", - пояснюють у міністерстві.

"Рішуче засуджуємо триваючі репресії проти Володимира Балуха, якому т.зв. "залізничним районним судом" в окупованому Сімферополі сьогодні було відмовлено в умовно-достроковому звільненні" , - додають у відомстві.

У міністерстві вимагають від Росії негайно припинити репресії проти громадян України Євгена Панова, Володимира Балуха та понад 60 українців, що "утримуються Кремлівським режимом в Росії та в окупованому Криму, звільнити їх з-під варти та забезпечити безперешкодне повернення додому".

13 липня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму засудив фігуранта справи "українських диверсантів" Євгенія Панова до 8 років колонії суворого режиму.

ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання в анексованому Криму групи "українських диверсантів", які нібито готували теракти на півострові.

Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО в Лефортово, потім повернули до Криму.

Російські спецслужби заявляють, що затримані Євген Панов і Андрій Захтій були членами "групи диверсантів", яка нібито планувала вчинити теракти на об'єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх "провокацією" російських спецслужб.

Захтій підписав досудову угоду зі слідством. У лютому його засудили до 6 років і 6 місяців колонії суворого режиму і штрафу 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

В окупованому Росією Сімферополі так званий Залізничний районний "суд" відмовив українському активісту Володимиру Балуху в умовно-дострокову звільненні за першим вироком, яким його позбавили волі на 3 роки і 4 місяці.

Раніше повідомлялося, що засуджений в анексованому Росією Криму український активіст Володимир Балух продовжує перебувати в загальній камерісімферопольського СІЗО, що погано позначається на його здоров'ї у зв'язку з голодуванням, яке він тримає понад 115 днів.

5 липня підконтрольний Росії "суд" Криму визнав Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятору тимчасового тримання та засудив його до 5 років позбавлення волі та штрафу 10 тисяч рублів.

Активіста засудили до такого тюремного терміну за сукупністю двох кримінальних справ, тобто більший тюремний термін поглинув менший.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Пізніше він вирішив перейти на сухе голодування.

22 червня омбудсмен Людмила Денісова заявила про вимогу терміново надати їй дозвіл відвідати Балуха в окупованому Криму, а згодом повідомила, що Балуха.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...