Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фріш із ОБСЄ пообіцяв провідати заручників ОРДЛО після літа

Четвер, 26 липня 2018, 15:30

Координатор Організації з безпеки й співпраці в Європі у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Тоні Фріш у вересні відвідає українських заручників на Донбасі, а поки зустрівся з їхніми родинами.

Як повідомила Ірина Геращенко, зустріч відбулася з ініціативи представників України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи й за участю представників СБУ, МінТОТ та офісу уповноваженої з прав людини

Віце-спікер нагадала, що до заручників не допускають представників Міжнародного комітету "Червоного хреста", забороняють бранцям телефонні дзвінки, не передають листи і посилки.

Геращенко вважає, що координатор ОБСЄ мав би активніше діяти для звільнення заручників і допуску міжнародних місій:

"Ненормально, що востаннє координатор був в тюрмах на окупованих територіях рік тому, та й то йому показали лише кількох заручників і не дали поспілкуватися сам на сам".

"Сьогодні ці проблеми жорстко піднімали безпосередньо родини в‘язнів. Вони наполягають, щоб координатор ОБСЄ відвідав Донецьк і Луганськ і зустрівся і з нашими військовими, й цивільними, зокрема, журналістом Асєєвим, з військовими, яких катують у Луганську й ховають від світу, з хлопцями в Донецьку, яких тримають ще з Дебальцевської трагедії", – зазначила вона.

"Фріш підтвердив, що на початку вересня він відвідає окуповані території, пообіцяв провідати незаконно утримуваних і підняти, нарешті, й на групі питання дзвінків і листів, про які поки що говорять тільки українські представники", – повідомила Геращенко.

 

Українська сторона також попросила Фріша окремо зустрітися з родичами зниклих безвісти українців і тих, утримання яких не підтверджують в ОРДЛО.

"Плануємо таку зустріч з родинами зниклих на осінь", – повідомила Геращенко.

 

Також Фріш розповів про свої ініціативу декларації проти тортур.

"Наполягаємо на доступі МКЧХ і до окупованих територій, і до тюрем РФ. Це незмінна позиція, й тут неможливі компроміси", – наголосила Геращенко.

"Ми вимагаємо від РФ доступу до Сенцова, Сущенка, Балуха, Гриба і всіх – незалежних лікарів", – додала вона.

Останній обмін заручниками з захопленими територіями відбувся наприкінці 2017 року, перед Новим роком. Українська сторона передала бойовикам 233 особи, а забрала 73 людини (ще одна жінка вирішила лишитися в ОРДЛО).

Після цього голова Служби безпеки України Василь Грицак заявив, що в ОРДЛО ще залишаються заручниками 103 особи.

18 січня 2018 року представники України та окремих районів Донецької та Луганської областей обмінялися списками утримуваних осіб для подальшого обміну.

21 січня Ірина Геращенко повідомила, що представникам ОРДЛО передали помилувану указом президента України жінку.

24 січня з полону бойовиків звільнили військовослужбовця Романа Савкова, якого утримували у Макіївській колонії.

Наприкінці січня спецпредставник Держдепу США у справах України Курт Волкер розповів, що передав помічнику президента Росії Владиславу Суркову список українських заручників, яких необхідно долучити для обміну.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування