Адвокати рибалок "ЯМК-0041" оскаржать незаконні дії ФСБ Росії

Понеділок, 30 липня 2018, 23:56

Захист рибалок українського судна "ЯМК-0041", які були затримані російськими прикордонниками та незаконно утримуються у Севастополі, оскаржить дії спецслужб РФ у Північно-Кавказькому окружному військовому суді Ростова-на-Дону.

Про це 30 липня повідомили у "Кримській правозахисній групі" з посиланням на адвоката Едема Семедляєва.

"Севастопольський гарнізонний військовий суд 30 липня 2018 року задовольнив клопотання сторони захисту про поновлення строку на подання апеляційної скарги на дії начальника прикордонного управління м Балаклава (ст. 125 КПК України)", - заявив Семедляєв.

За його інформацією, четверо громадян України, члени екіпажу риболовецького судна "ЯМК-0041", до сих пір перебувають у Балаклаві. Зараз українці проживають в найманому житлі, без документів і під контролем співробітників ФСБ.

"У хлопців забрали паспорти, залишили їм тільки ксерокопії документів. У них немає грошей на їжу, вони в тяжкому становищі.

Покинути Севастополь вони без паспортів не можуть, тим більше, що їх охороняють чотири автомобілі з силовиками", - розповів адвокат.

Українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з 5 громадян України, доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт приписки - Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць.

Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

МЗС України направило в Росію ноту в зв'язку із затриманням українського риболовецького судна біля берегів Криму і вимагає негайно звільнити судно і екіпаж.

25 червня моряки українського судна "ЯМК-0041" відмовилися від їжі.

Раніше Сергій Легостов - адвокат одного з моряків Руслана Скрипника - повідомив, що українських рибалок понад 1,5 місяці утримують на території прикордонного управління ФСБ Росії у Балаклаві у нелюдських умовах, на них психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула.

За даними рідних, на затриманих біля берегів анексованого Криму українських рибалок з судна "ЯМК-0041" чинили психологічний тиск та тримали під дулами автоматів.

Адвокат Еміль Курбедінов заявляв, що захисники домагатимуться переведення затриманих українських рибалок з судна "ЯМК-0041" в українське консульство в Росії.

16 липня уповноважений з прав людини Людмила Денісова попросила президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну екiпажу риболовецького судна "ЯМК-0041", затриманого в окупованому Криму, на російських моряків, затриманих в Україні.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

16:02
Ворог вночі атакував ще 2 ГЕС, під загрозою катастрофи опинилась і Молдова - Зеленський
16:02
Заступник аграрного міністра Польщі зривав переговори з Україною - польські асоціації
15:56
Топгенерал США заявив, що для Америки вже не так ризиковано відправляти ATACMS в Україну
15:33
Росія вдарила двома ракетами по Одесі. Їх збили, але уламки впали на цивільних
15:33
На Херсонщині тракторист підірвався на російській міні
15:30
Ризики для військових: петиція до Зеленського про обмеження роботи онлайн-казино зібрала голоси
15:21
Зеленський після Ставки: Через атаки РФ на ГЕС під загрозою не лише Україна, а й Молдова
15:16
Зарплати вчителів: Лісовий натякнув на потенційно нову систему мотивації
15:12
На березі Тиси можуть побудувати мультимодальний термінал для міжнародних перевезень
15:11
відео, фотоНа Харківщині сапери знешкодили російську авіабомбу
Усі новини...