Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кремль передав у Білий дім текст заяви Путіна й Трампа – ЗМІ

Понеділок, 9 липня 2018, 12:41

Москва передала Вашингтону проект спільної заяви президентів Росії й США, яку Володимир Путін і Дональд Трамп можуть озвучити 16 липня.

Про це пише російське видання "Коммерсант" із посиланням на джерела.

Спочатку для проведення саміту Путіна й Трампа розглядали Відень, але високопоставлені представники американської адміністрації наполягли на його перенесення в Гельсінкі, кажуть співрозмовники "Ъ" у держструктурах РФ, США і низки європейських країн.

Одне джерело припустило, що в Білому домі обурені тим, що Австрія не вислала російських дипломатів у зв'язку зі "справою Скрипаля" (із Фінляндії вислали одного росіянина); два інших додали, що в Гельсінкі легше забезпечувати безпеку.

Заходи безпеки під час саміту будуть серйозними: рух у місті частково перекриють, у центрі не працюватиме мобільний зв'язок.

Переговори двох лідерів пройдуть у робочій резиденції президента Фінляндії. Путін прибуде до Гельсінкі з Москви після фіналу Чемпіонату світу з футболу, а Трамп – із Шотландії. 11-12 липня американський лідер візьме участь у саміті НАТО в Брюсселі, 13 липня відвідає Лондон, а в Шотландії він збирається грати у гольф (14-15 липня).

У Москві і Вашингтоні проривів від зустрічі Трампа й Путіна не чекають.

Радник Трампа з нацбезпеки Джон Болтон зазначив, що "сам факт проведення зустрічі може вважатися досягненням" – хоча і не виключив конкретних домовленостей.

Помічник російського президента Юрій Ушаков вважає, що президенти можуть прийняти спільну заяву, яка "опише подальші кроки сторін і в плані поліпшення двосторонніх відносин, і в плані спільних дій на міжнародній арені".

Два джерела "Ъ" у держструктурах США розповіли, що російська сторона передала американській проект цієї заяви – і в Вашингтоні його зараз розглядають.

За словами одного зі співрозмовників, у 2-сторінковому документі йдеться про важливість підтримки діалогу між першими особами, дипломатами, військовими і спецслужбами РФ і США, розвитку економічних зв'язків та просуванні контактів між людьми. Співпрацю двох країн названо фактором регіональної і світової стабільності.

І нібито Вашингтон готовий узяти за основу російський проект спільної заяви, але американській стороні важливо, щоб чи у декларації, чи в окремому документі, чи навіть на рівні усної заяви було відображено занепокоєння Білого дому з приводу втручання російських спецслужб у президентські вибори 2016 року і пролунали гарантії, що надалі такого не повториться.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков днями заявив, що Путін готовий повторити, що Росія не втручалася в американські вибори.

Оглядачі вважають, що лідери Росії і Сполучених Штатів можуть торкнутися ситуацій у Сирії та Україні.

За словами джерел "Ъ", крім підтвердження важливості реалізації мінських угод щодо врегулювання ситуації на Донбасі сторони навряд чи щось озвучать.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголосили ракетну небезпеку, є загроза "Кинджалів"
22:27
Чарльз ІІІ уперше після виявлення раку відновлює участь у публічних заходах
22:21
КолонкаІсторія спротиву кримськотатарського політика Нарімана Джеляла
22:20
Два топменеджери Ощадбанку перейшли в правління "Сенс Банку"
22:12
Deep State: Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки
Усі новини...