Гейтс заявив, що допомагав Манафорту подавати неправдиві податкові декларації

Вівторок, 7 серпня 2018, 00:30

Колишній партнер політтехнолога "Партії регіонів" і екс-глави передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Пола Манафорта Рік Гейтс на суді заявив, що допомагав Манафорту подавати неправдиві податкові декларації.

Про це він сказав під час засідання суду у справі про податкові злочини Манафорта, передає The Washington Post.

Гейтс, який у лютому визнав себе винним у змові проти Сполучених Штатів і в тому, що брехав слідчим, погодився співпрацювати з прокурорами і заявив, що він і Манафорт свідомо не повідомили про іноземні банківські рахунки і не змогли зареєструвати Манафорта як іноземного агента.

Прокурор запитав Гейтса, чи розуміє, що приховування цих рахунків є незаконним, на що той відповів: "Так".

На питання, чому він брехав слідчим раніше, Гейтс відповів, що робив це на прохання Манафорта.

Також він розповів, що Манафорт наказав йому оформити гроші на закордонних рахунках як позики, а не як доходи, щоб зменшити суму оподаткування.

Крім цього, під час судового засідання прокурор запитав Гейтса про його стосунки з Манафортом. Гейтс розповів, що з кожним роком виконував дедалі більше обов'язків, але вважав себе "просто працівником фірми". Він додав, що не спілкувався з політтехнологом поза роботою.

Прокурор запитав Гейтса: "Чи визнаєте ви, що вчиняли злочини разом із паном Манафортом?". Гейтс відповів: "Так".

Ранніше бухгалтер  екс-глави передвиборного штабу президента США Дональда Трампа Синтія Лапорта визнала, що офіс Манафорта займався фальсифікацією звітних фінансових документів для зменшення виплати податків та отримання вигідних кредитів.

Як повідомлялось, політтехнолог Пол Манафорт офіційно задекларував 14 мільйонів доларів доходів за 2010-2014 роки. Однак згідно з документами обвинувачення, в Україні він заробив 60 мільйонів доларів.

31 липня в США почався суд над Манафортом, якого звинувачують у відмиванні грошей, ухилянні від сплати податків за майже 10 років співпраці з колишнім керівництвом України.

Слідство вважає, що за роботу політичного консультанта в Україні Манафорт заробив понад 60 мільйонів доларів.

Раніше слідча група представила понад 300 документів, які розкривають деталі співпраці Манафорта з "Партією регіонів" і "Опозиційним блоком".

Також спецпрокурор ФБР Роберт Мюллер оприлюднив список 35 потенційних свідків у справі.

30 жовтня 2017 року Манафорту і його партнеру Річарду Гейтсу було оприлюднено звинувачення з 12 пунктів.

У червні 2018-го суд наказав спецпрокурору Мюллеру назвати всіх осіб і організації, які залучалися до лобістської діяльності Пола Манафорта в інтересах "Партії регіонів", яка здійснювалася без реєстрації в якості іноземного агента, як того вимагає законодавство США.

Крім того Манафорт після Помаранчевої революції радив олігархові Ринату Ахметову змінити лідера Партії регіонів Януковича.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування