Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чоловік, який назвав себе фігурантом справи Бабченка, записав відеозвернення

Четвер, 13 вересня 2018, 01:15

В мережі з'явилось відео, на якому чоловік, який назвав себе В'ячеславом Пивоварником — фігурантом "справи Бабченка", заявив, що він є агентом СБУ.

Відео було опубліковане в YouTube ввечері 12 вересня, пише Громадське.

Чоловік, який назвався Пивоварником, розповів версію "справи Бабченка", яка багато в чому повторює тези російської пропаганди.

У зверненні чоловік говорить, що ще 11 вересня перебував в Україні у місті Чоп, де зустрічався з родичами, але на нього здійснили замах. За його словами, був замінований вхід до будинку, де живуть його батьки і вибуховий пристрій спрацював, але ніхто не постраждав.

"Більше я не маю наміру мовчати, тому що віри в українські спецслужби в мене не залишилось", — заявив він.

Чоловік розповів, що він у 2010 році нібито був завербований Службою безпеки, а організація замаху на журналіста Бабченка "була елементом спецоперації відомства".

"Я був завербований Олександром Олександровичем Скіпальським, який був головою Головного управління розвідки Міноборони, а також він був заступником голови СБУ", — заявив він.

"Однією з моїх задач чи цілей було наповнення чорної каси СБУ. В цю неформальну структуру входили найвищі чини СБУ", — додав чоловік.

Він розповів, що буцімто за завданням СБУ він проник у політичні та бізнесові кола Росії, а також мав завданням налагодити співпрацю з місцевими спецслужбами.

"Весь цей шум, пов'язаний зі списками журналістів, громадських діячів — це не що інше, як спецоперація СБУ, яка, по-перше мала за мету спробу ліквідації російського опозиційного журналіста-блогера, аби продемонструвати російський слід. А по-друге, це було просто залякування та взяття під контроль частини журналістів та громадських діячів", — заявив чоловік.

"Перші тижні (після інсценування вбивства Бабченка, ред.) мій куратор запевняв мене, що це частина нового плану. Але з довірених джерел я отримав інформацію, що у цьому плані я видатковий матеріал", — стверджує чоловік на відео.

Також він заявив, що Бориса Германа змусили піти на угоду зі слідством. Тому він, мовляв, буде говорити будь-яку необхідну СБУ інформацію.

Чоловік, який назвав себе Пивоварником, уточнив, що СБУ може "списати на нього підготовку багатьох терактів в Україні, демонструючи російський слід тільки тому, що він працював на СБУ на території РФ".

"У випадку загрози моєму життю з боку спецслужб або життю моїх близьких, я почну викладати компрометуючі їх матеріали", — резюмував чоловік на відео.

Колишній генерал-лейтенант СБУ Олександр Скіпальський у коментарі Громадському заявив, що не знає особисто Пивоварника і додав, що не міг його вербувати у 2010 році, бо з 2008 року перебуває на пенсії.

"Це низькопрофесійна гра з боку Росії, або шизофренія Пивоварника", — сказав Скіпальський.

Речниця СБУ Олена Гітлянська у коментарі повідомила, що не бачила відео, записане чоловіком, і зазначила, що не уповноважена коментувати його без рішення слідчого.

Громадське також звернулось до Євгена Солодка, адвоката Бориса Германа. Солодко повідомив: "Я не знаю, хто це, Пивоварника не бачив. Але коли служив генерал Скіпальський, цей юнак ще у школу ходив. Можливо, у ті юні роки і був завербований?".

Зазначимо, що відео з'явилось на каналі Viacheslav Pivovarnik 12 вересня. Оприлюднений запис — перше і єдине відео на каналі.

Журналісти намагались зв'язатись із сестрою Пивоварника для з'ясування, чи справді на відео міг бути її брат. Однак, вона не відповідала на дзвінки.

Нагадаємо, увечері 29 травня стало відомо про нібито розстріл російського журналіста Аркадія Бабченка на порозі його квартири у Києві. А ввечері 30 травня голова СБУ Василь Грицак заявив, що Бабченко живий: "вбивство" інсценувала його спецслужба, аби попередити справжнє вбивство і затримати замовника.

Організатором "убивства" Бабченка назвали Бориса Германа, який також проходить як обвинувачуваний в інших кримінальних справах.

31 травня суд обрав для нього запобіжний захід у вигляді арешту. Тоді Герман і назвав замовника з фонду Путіна, тобто Пивоварника.

Пізніше Служба безпеки України оприлюднила фрагменти розмов організатора вбивства журналіста Аркадія Бабченка Бориса Германа з іншими організаторами В'ячеславом Пивоварником та невідомим свідком.

Голосіївський райсуд м.Києва засудив Бориса Германа, обвинуваченого в організації спроби вбивства в Києві російського опозиційного журналіста Аркадія Бабченка, до 4,5 років позбавлення волі.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...