Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Денісова вимагає зустрічі з Балухом: незаконно затримали, а тепер ще й катують

Субота, 15 вересня 2018, 12:19

Омбудсмен Людмила Денісова заявила про вимогу негайної зустрічі з політв'язнем, незаконно затриманим в окупованому Криму українцем Володимиром Балухом.

Про це Денісова заявила 15 вересня після того, як стало відомо про побиття Балуха у СІЗО, де його утримують.

"Вимагаю негайно допустити мене до Володимира Балуха! У будь-яку хвилину я готова виїхати до нього", - зазначила омбудсмен. 

"На моє прохання відвідування Володимира Балуха та Кирила Вишинського на умовах синхронності, Тетяна Москалькова запевнила, що звернулася за наданням дозволу до всіх причетних органів. Я чекаю, але розумію: тільки Путін може прийняти таке рішення", - зазначила Денісова.

Вона зауважила, що Балуха скоро етапують: "Загублять" по дорозі і ніхто його більше не побачить. Ні рідні, ні друзі, ні знайомі, ні ті, хто майже 2 роки за нього вболіває".

Також Денісова додала: російський омбудсмен повідомила їй, що "Балух нібито сам спровокував конфлікт": "Москалькова (омбудсмен РФ - ред.) каже, що його мали покарати. Не зробили цього лише "учитывая его состояние".

Однак, за словами Денісової, Балуха "вивели з камери подалі від відеоспостереження і намагалися поставити на коліна".

"Він плював в обличчя наглядачам, але його не зламали. За непокору кати звалили українця на підлогу, одягнули кайданки, били по голові, печінці і залякували ... У цей час "сусіди" Балуха прибрали в камері. Коли над ним знущалися, інші ув’язнені зробили все можливе, щоб зразкові умови утримання показати світові", - заявила уповноважений ВР з прав людини.  

Раніше заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз повідомив, що у сімферопольському СІЗО українського політв’язня Володимира Балуха "вивели з камери, сильно побили і погрожують позбутися". 

У січні 2018 року Балуха засудили до 3 років і 5 місяців. Офіційно – за зберігання боєприпасів, неофіційно – за те, що активіст відмовився прибрати прапор України з подвір’я власного будинку.

5 липня підконтрольний Росії "суд" Криму визнав Балуха винним у нібито побитті начальника ізолятору тимчасового тримання та засудив його до 5 років позбавлення волі та штрафу 10 тисяч рублів.

13 липня в окупованому Росією Сімферополі "суд" припинив провадження про умовно-дострокове звільнення Балуха, а згодом так званий "Верховний Суд" Криму не скасував попереднє рішення, яким Балуху відмовили в умовно-достроковому звільненні.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування. Пізніше він вирішив перейти на сухе голодування.

Мати політв'язня заявила, що не проситиме президента РФ Володимира Путіна про помилування сина.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування