Вакантне місце після оновлення складу ЦВК, буде квотою "Опоблоку" – Луценко

Четвер, 20 вересня 2018, 13:38

Вакантне місце в складі Центральної виборчої комісії після призначення 14 нових членів, залишиться за фракцією "Опозиційного блоку".

Про це заявила представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Єдина фракція, яка не погоджувалася на присутність лише одного члена, а хотіла двох – це "Опозиційний блок". Прогнозовано, напевно, це буде кандидатура від "Опозиційного блоку", - сказала вона в кулуарах парламенту.

Як відомо, 1 червня 2014 року завершився термін повноважень 12 з 15 членів ЦВК, а 3 лютого 2017 року – і 13-го члена комісії.

5 лютого 2018 року президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради подання на 14 кандидатів у нові члени Центрвиборчкому.

Президент врахував кандидата від партії "Батьківщина", а питання щодо кандидатури від фракції "Опозиційний блок" вирішили узгоджувати окремо.

6 липня голова Верховної Ради не виключав, що склад ЦВК вдасться оновити ще влітку, до кінця сесії.

9 липня спікер ВР Андрій Парубій заявив, що депутати пропонують на законодавчому рівні збільшити кількість членів ЦВК, щоб усі запропоновані 14 кандидатів отримали посади.

12 липня фракція БПП заявила, що готова відкликати одну зі свої кандидатур на посади членів Центральної виборчої комісії, щоб врегулювати питання їх кількості. Було запропоновано відкликати кандидатуру Ольги Лотюк.

Рада завершила восьму сесію, так і не проголосувавши за оновлення.

18 вересня Верховна Рада збільшила кількість членів ЦВК з 15-ти до 17 осіб. Того ж дня апарат Верховної Ради зареєстрував два проекти постанов про відхилення голосування закону 9090 про збільшення кількості членів ЦВК.

"Опоблок" заявив, що піде до КС через закон про збільшення кількості членів ЦВК.

19 вересня попри скандал у Раді спікер ВР Андрій Парубій підписав закон про ЦВК і передав президентові. Президент також підписав, а вранці 20 вересня закон опублікували, і він набув законної сили.

Читайте також: Контрольований вибір. Як Порошенко оновлює ЦВК

Порошенко, Рак і Щука, або Хто зайвий у ЦВК

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News