Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жителі Армянська знову скаржаться на хімічні викиди, їх звинуватили у брехні

Субота, 13 жовтня 2018, 04:15
Жителі Армянська знову скаржаться на хімічні викиди, їх звинуватили у брехні
Новая газета

Жителі Армянська на анексованому Росією українському півострові Крим знову скаржаться на забруднення повітря в районі заводу "Кримський титан".

Про це пишуть російське видання "Новая газета" і телеканал "Дождь".

"Останній викид був 10 жовтня", - розповіла мешканка Армянська Катерина Пивовар,яка звернулася до редакції газети.

"У моїх дітей почалися ті ж симптоми, які були перед евакуацією з міста: боліли очі, шкіра покрилася плямами, з'явився моторошний кашель. У мене теж очі опухли. У знайомих - те ж саме. Коли виходиш на вулицю - 10-15 хвилин, і все починається", - додала вона.

За її словами, в лікарні їй порадили їхати з міста. Причому лікарня знову переповнена.

На погіршення самопочуття у четвер почали скаржитися і жителі сусідніх з Армянськом сіл, а також розташованого в 20 кілометрах від міста Красноперекопська.

За словами жителів, їдкий запах викликає у них подразнення в горлі і в очах, а також алергію.

При цьому, як повідомляє газета, після публікації повідомлення про ситуацію в Армянську з посиланням на Катерину Пивовар до жінки прийшли співробітники поліції.

Пізніше, російський державний телеканал, що віщає в окупованому Криму, "Крим 24" видав сюжет, в якому Пивовар називали "ударним форвардом фейкових новин" і "пособником України".

Зі звинуваченнями виступив глава окупаційної адміністрації Армянська Василь Теліженко.

"У соціальних мережах є невелика категорія людей, які намагаються дестабілізувати ситуацію, пов'язану з екологічною обстановкою в місті. У нас на сьогоднішній день триває моніторинг екологів. З 18 вересня (день скасування режиму НС) ситуація в місті стабільна", - заявив він.

Як повідомлялося, напередодні українські прикордонники повідомили про хмару диму або випаровування невідомого походження над заводом "Кримський титан" в окупованому Армянську, проте їхні прилади отруйних речовин в повітрі не фіксували.

12 жовтня Рада нацбезпеки і оборони доручила Кабінету міністрів розібратись із забрудненням навколишнього середовища на півночі анексованого Росією Криму.

Нагадаєм, наприкінці серпня у кримському Армянську стався викид невідомої речовини, через що утворився маслянистий наліт на дахах будинків і листі дерев.

Українські прикордонники неподалік від КПВВ "Чаплинка" зафіксували наявність токсичних речовин в повітрі. Військовослужбовці, які патрулюють адмінмежу з Кримом у Херсонській області скаржилися на головний біль, нудоту, першіння в роті.

4 вересня окупанти вирішили припинити на два тижні роботу заводу "Кримський титан" в Армянську. Так званий "глава республіки" Сергій Аксьонов також вирішив відправили з міста всіх дітей шкільного та дошкільного віку. Окупанти заявили, що у місті перевищила норму концентрація сірчистого ангідриду.

У Держприкордонслужбі  повідомили, що після хімічного викиду на заводі в Армянську по медичну допомогу звернувся 61 український прикордонник.

9 вересня повідомлялося, що 45 осіб виїхали з Криму на Херсонщину за медичною допомогою.

Українське слідство висунуло три версії забруднення повітря в Херсонській області та окупованому Криму. Зокрема, "навмисне забруднення повітря Росією для дестабілізації обстановки в Херсонській області з метою відновлення подачі води в окупований Крим".

Після забруднень окупаційна влада Криму пригрозила "націоналізацію" заводу "Кримський титан", який належить українському олігарха Дмитру Фірташу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування