Окупанти відпустили українського моряка, в якого померла мати

Неділя, 14 жовтня 2018, 20:45
Окупанти відпустили українського моряка, в якого померла мати

Член екіпажу судна "ЯМК-0041" Геннадій Отичко, в якого у суботу померла мати, перебуває на підконтрольній Україні території.

Про це повідомив уповноважений з прав людини Людмила Денісова у неділю ввечері в Facebook.

"Щойно говорила з членом екіпажу судна "ЯМК-0041" Геннадієм Отичком. Він уже на підконтрольній Україні території, повертається в Очаків", - повідомила омбудсмен.

Вона зазначила, що представники уповноваженого супроводжують моряка додому.

Денісова також опублікувала відео зустрічі Отичка з представниками омбудсмена.

Разом з тим, у коментарі Громадському радіо Денісова повідомила, що Отичко повернувся назавжди на материкову частину України.

За її словами, окупаційна влада Криму відпустила українського моряка, не висунувши ніяких умов.

Раніше в неділю Людмила Денісова повідомила, що в суботу в одного з членів екіпажу судна "ЯМК-0041", утримуваного на території окупованого Криму, Геннадія Отичка померла мама, і він не може повернутися до України, щоб з нею попрощатися.

Вона звернулася до уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової з проханням розглянути можливість прибуття Отичка до його постійного місця проживання в місті Очаків Миколаївської області у зв'язку зі смертю матері.

Українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з 5 громадян України, доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт приписки - Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць.

Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

МЗС України направило в Росію ноту в зв'язку із затриманням українського риболовецького судна біля берегів Криму і вимагає негайно звільнити судно і екіпаж.

25 червня моряки українського судна "ЯМК-0041" відмовилися від їжі.

Раніше Сергій Легостов - адвокат одного з моряків Руслана Скрипника - повідомив, що українських рибалок понад 1,5 місяці утримують на території прикордонного управління ФСБ Росії у Балаклаві у нелюдських умовах, на них психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула.

За даними рідних, на затриманих біля берегів анексованого Криму українських рибалок з судна "ЯМК-0041" чинили психологічний тиск та тримали під дулами автоматів.

Адвокат Еміль Курбедінов заявляв, що захисники домагатимуться переведення затриманих українських рибалок з судна "ЯМК-0041" в українське консульство в Росії.

16 липня уповноважений з прав людини Людмила Денісова попросила президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну екiпажу риболовецького судна "ЯМК-0041", затриманого в окупованому Криму, на російських моряків, затриманих в Україні.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...