Денісова вимагає від РФ відпустити українського моряка на похорон матері

Неділя, 14 жовтня 2018, 16:42

Омбудсмен Людмила Денісова вимагає від РФ відпустити утримуваний на території окупованого Криму екіпаж судна "ЯМК-0041".

"Вимагаю від РФ відпустити незаконно утримуваний на території окупованого Криму екіпаж судна "ЯМК-0041", - написала вона в неділю в Facebook.

Денісова повідомила, що в суботу в одного з членів екіпажу Геннадія Отичка померла мама.

"Проблема в тому, що зараз Геннадій не може з нею попрощатися. Його закордонний паспорт, як і в інших членів екіпажу, забрали ще на початку травня. Тепер чоловік не може виїхати з анексованого Криму на похорон матері. Зараз він просить мене задіяти усіх, кого можна і на будь-яких умовах, щоб повернутися додому хоча б на півдня", - зазначила омбудсмен.

За словами Денісової, цього тижня радник президента РФ Михайло Федотов запевняв її, що свобода пересування українських моряків не обмежувалася.

"Але ця відписка не відповідає дійсності. Члени екіпажу українського судна півроку мріють про повернення додому. Вони та їх сім’ї уже морально та фізично втомилися від відсутності виходу. Недопустимо", - написала уповноважений з прав людини.

Вона додала, що безуспішно намагається зв’язатися з омбудсменом РФ Тетяною Москальковою: "Телефоную на всі можливі мобільні і стаціонарні номери. Слухавку вона не піднімає. Мій Офіс зв’язується з Секретаріатом Уповноваженого в РФ. Та сама історія – комунікувати з нами не хочуть".

 

"Я використовую усі можливі способи впливу на РФ: Геннадій Отичко має приїхати в Україну, щоб провести в останню путь свою маму", - заявила Денісова.

Вона також додала копію свого звернення до Москалькової, де просить розглянути можливість прибуття Отичка до його постійного місця проживання в місті Очаків Миколаївської області у зв'язку зі смертю матері.

 

Пізніше Денісова повідомила, що Отичко їде до Армянська.

"Адмінмежу з Кримом він переходитиме у контрольному пункті в’їзду-виїзду "Каланчак". Там на нього чекатимуть і в подальшому супроводжуватимуть мої представники. Давайте помолимося за те, щоб у нас все вийшло", - написала вона.

Денісова не уточнила, чи домовилася українська сторона з російською щодо пропуску українця.

Українське судно "ЯМК-0041" затримали 4 травня російські прикордонники в Чорному морі біля мису Тарханкут. У рибалок вилучили кілометри сіток і рибу. Судно і екіпаж з 5 громадян України, доставили на територію анексованого Криму.

Проти капітана українського риболовецького судна "ЯМК-0041" (порт приписки - Очаків) Віктора Новицького порушили кримінальну справу про браконьєрство. 11 червня суд в окупованому Криму продовжив йому арешт на місяць.

Затриманому капітану може загрожувати в окупованому РФ Криму до 5 років позбавлення волі.

МЗС України направило в Росію ноту в зв'язку із затриманням українського риболовецького судна біля берегів Криму і вимагає негайно звільнити судно і екіпаж.

25 червня моряки українського судна "ЯМК-0041" відмовилися від їжі.

Раніше Сергій Легостов - адвокат одного з моряків Руслана Скрипника - повідомив, що українських рибалок понад 1,5 місяці утримують на території прикордонного управління ФСБ Росії у Балаклаві у нелюдських умовах, на них психологічно тиснули, залякували, неодноразово допитували, не допускали адвокатів і консула.

За даними рідних, на затриманих біля берегів анексованого Криму українських рибалок з судна "ЯМК-0041" чинили психологічний тиск та тримали під дулами автоматів.

Адвокат Еміль Курбедінов заявляв, що захисники домагатимуться переведення затриманих українських рибалок з судна "ЯМК-0041" в українське консульство в Росії.

16 липня уповноважений з прав людини Людмила Денісова попросила президента Петра Порошенка розглянути можливість обміну екiпажу риболовецького судна "ЯМК-0041", затриманого в окупованому Криму, на російських моряків, затриманих в Україні.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування