Держдеп США назвав С14 і Нацкорпус "групами ненависті"

Четвер, 14 березня 2019, 11:11

Бюро з питань демократії, прав людини і праці Державного департаменту США у своєму звіті щодо дотримання прав людини в Україні за 2018 рік назвало націоналістичні організації С14 і Нацкорпус "групами ненависті".  

Про це йдеться у звіті, оприлюдненому 13 березня.

У документі відзначається, що "члени націоналістичних груп ненависті, такі як C14 і Національний корпус", вчиняли довільні затримання людей з очевидною згодою правоохоронних органів, здійснювали напади на журналістів, представників нацменшин (ромів) та ЛГБТ-спільноти.

Як приклад наводять численні випадки нападів на табори ромів (зокрема, у Києві, на околиці Львова, Тернополі, Береговому, Ужгороді, Мукачевому, Золотоноші), незаконне затримання членами С14 нібито бойовика "ЛНР" у Київській області 14 березня і передачу його СБУ, напад на журналіста, який висвітлював суд над членами C14, звинуваченими у нападі на ромський табір.

А також напади націоналістичних груп ненависті на учасників публічних заходів ЛГБТ-спільноти в Ужгороді, Львові та Києві у березні 2018 року. Відзначається, що поліція ненадовго затримувала нападників, але обвинувачень їм не висувала.

Також зазначається, що журналісти-розслідувачі упродовж року викрили кілька випадків, коли уряд надав грантові кошти або співпрацював з групами ненависті.

"8 червня Міністерство молоді та спорту оголосило, що нагородить C14, націоналістичну групу ненависті, 440 тисячами гривень за проведення молодіжного літнього табору", - йдеться у звіті.

Повідомляється, що C14 та інші групи ненависті укладали офіційні угоди з муніципальними органами влади в Києві та інших містах, щоб сформувати патрульні підрозділи "муніципальної охорони" для забезпечення громадської безпеки. І що в грудневому інтерв'ю 2017 року керівник C14 описав співпрацю з СБУ та поліцією.

"Нездатність поліції та прокуратури запобігти таким актам насильства, належним чином класифікувати їх як злочини на ґрунті ненависті та ефективно розслідувати їх, створили середовище безкарності та відсутності справедливості для жертв", - йдеться у звіті. 

*** Раніше в новині помилково вказувалося, що у доповіді фігурує назва "Азов"

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...