Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Справа Гримчака: суд виніс нове рішення

Субота, 17 серпня 2019, 14:06
Справа Гримчака: суд виніс нове рішення
Фото Громадського

Джерело: адвокат Гримчака Тетяна Матяш

Деснянський суд Чернігова 17 серпня виніс рішення про виправлення помилки в ухвалі про запобіжний захід для підозрюваного у шахрайстві заступника голови МінТОТ Юрія Гримчака, однак цей документ ще не вступив у силу, тож Гримчака наразі не повинні арештовувати.

Пряма мова: "КПК передбачає певний порядок набрання чинності рішенням суду. Будь-яке рішення суду чи то вирок, чи ухвала, не набирають законної сили з моменту їх проголошення. Є час, щоб реалізувати право людини на апеляційне оскарження".

Деталі: Матяш пояснила, що таким чином наразі діє ухвала від 16 серпня. Але ця ухвала по суті стосується іншої людини, оскільки в ній помилково вказане по батькові Гримчака.

Матяш також опублікувала у Facebook ухвалу від 17 серпня, на якій є приписка, що станом на 17 серпня цей документ не набрав законної сили.

Ця ухвала втупить в силу за п’ять днів, якщо не буде подана апеляція, або після розгляду апеляції, якщо адвокат все ж вирішить оскаржити цей документ.

Водночас Матяш додала, що прокурори наполягають на тому, що ухвала чинна, і в них є підстави відправити Гримчака до СІЗО.

Що було раніше: 16 серпня суд у Чернігові ухвалив взяти під варту на 2 місяці підозрюваного у шахрайстві заступника голови МінТОТ Юрія Гримчака, однак помилився з його ім'ям.

Знати більше: $1 млн за забудови та суди. Розплутуємо історію затримання Гримчака

Передісторія:

  • 14 серпня детективи НАБУ спільно з ГПУ та СБУ затримализаступника міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юрія Гримчака та його помічника нібито під час одержання частини хабара у розмірі 480 тисяч доларів.
  • За даними НАБУ, загалом вони вимагали від представника юрособи1,1 млн доларів за вплив на прийняття рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави.
  • Увечері 14 серпня у будинку Гримчака пройшов обшук. Дружина заступника міністра Юлія Гримчак повідомила, що другий затриманий – її рідний брат.
  • Згодом стало відомо, що затримання Гримчака проходило в рамках розслідування справи про напад на Тетяну Чорновол, що стався у грудні 2013 року.
  • За даними НАБУ, Гримчак та Овдієнко вимагали хабарі від кількох фірмза різні "послуги".
  • Сам Гримчак заперечує, що брав хабарі, і розповів у суді, як йому пропонували значно більші суми.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування