Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Шокін поскаржився у ДБР на НАБУ: на нього "тиснули", щоб не розслідував справи Байдена

Четвер, 17 жовтня 2019, 17:27

Екс-генпрокурор Віктор Шокін написав заяву у ДБР про розголошення співробітниками НАБУ даних, що становлять таємницю досудового розслідування, а також зливі персональних даних Шокіна співробітникам посольства США в Україні.

Джерело: джерела в правоохоронних органах, "Інтерфакс-Україна"

Дослівно заява Шокіна: "Розголошення зазначених даних здійснено навмисне, з метою їх подальшого використання шляхом здійснення віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом тиску на мене через поширення вищевказаних неправдивих відомостей про мене особистого характеру, через неприязнь, яка виникла у нього по відношенню до мене...

Прошу внести в ЕРДР відомості про вчинення співробітниками НАБУ кримінального злочину, а саме порушення недоторканності приватного життя, відповідальність за яке передбачена ч.1 ст.182 КК України; негайно почати досудове розслідування і надати слідчим ДБР письмові вказівки; залучити мене - Шокіна В.М., до участі в кримінальному провадженні, як потерпілого".

Деталі: Шокін вважає, що неприязнь виникла через те, що в 2015 році, коли він був на посаді генпрокурора, прокуратура займалася розслідуванням відносно екс-міністра екології України Миколи Злочевського та діяльності компанії "Burisma Holding Limited" (Кіпр), в склад співзасновників якої входив син Байдена Хантер.

На його думку, НАБУ незаконно отримало в державній міграційній службі його особисту картку, а також незаконно передало її посольству США. Він вважає, що даний "злив", був здійснений для тиску на нього з боку Джо Байдена.

У заяві Шокін просить ДБР почати досудове розслідування на підставі вчинення кримінального злочину.

У виданні зазначають, що ДБР уже зареєструвало заяву Шокіна, "Українська правда" намагається підтвердити інформацію у відомстві.

Що було раніше: 9 жовтня народний депутат Андрій Деркач, ініціатор кримінальної справи про втручання у вибори США, оприлюднив документи, з яких випливає, що перший заступник директора НАБУ Гізо Углава кілька років надавав посольству США в Києві інформацію про хід резонсних справ, які стосувалися України і США.

Деркач заявив, що у нього є документи про вчинення тиску на Шокіна в рамках розслідування справи щодо компанії "Burisma". Нардеп сказав, що у Шокіна планував допитати членів правління "Burisma", зокрема Хантера Байдена. 

Деркач опублікував інформацію, що НАБУ нібито збирало інформацію щодо Шокіна і передавало посольству США в Україні. Також він заявив, що бюро консультувалося з посольством США з приводу того, як відповідати на публічні запити.

Нагадаємо:

  • З 2016 по 2019 роки посольство США в Україні очолювала Марі Йованович. Уже після звільнення Йованович президент США Дональд Трамп у розмові із президентом України Володимиром Зеленський назвав її "поганим послом".
  • Після звільнення Йованович заявила, що вона відмовилася передавати прохання адвоката Трампа Руді Джуліані українським чиновникам. Йованович сказала, що порадила для комунікації використовувати офіційні правоохоронні канали. 

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування