Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бойовики вже звинуватили Україну у зриві розведення сил у Петрівському

Понеділок, 4 листопада 2019, 13:08

Представники так званої "Донецької народної республіки" звинуватили українську сторону у зриві розведення сил та засобів біля селища Петрівське на Донбасі.

Джерело: ТАСС із посиланням на ресурс сепаратистів ДАН

Пряма мова "керівника представництва ДНР" у СЦКК Руслана Якубова: "Український президент неодноразово заявляв про прихильність до відведення в Петрівському. Але сьогодні вчергове командування Операції об'єднаних сил саботувало всі вказівки президента, і ніякого відведення в Петровському немає".

Деталі: Якубов заявив, що нова дата відведення сил у районі Петрівського стане одним із пунктів порядку денного на найближчих переговорах контактної групи у Мінську.

Цьому передувало: Вранці 4 листопада українська сторона СЦКК заявила, що окупаційна влада ОРДЛО збирається запустити білу ракету, що сигналізує про початок розведення сил і засобів у Петрівському, хоча розведення неможливе: 7 діб "тиші" не спостерігалося.

Однак опівдні російські медіа поширили інформацію т.зв. "ДНР", що бойовики сигналізували білої ракетою про готовність до розведення сил і засобів біля Петрівського.

Знати більше: Піти чи залишитись. Чи допоможе розведення військ закінчити війну на Донбасі

Українізація Штайнмаєра: як зробити ідею Кремля безпечною для України

Передісторія: 

  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив про досягнення на зустрічі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі домовленості про початок розведення військ у Петровському та Золотому.
  • 7 жовтня розведення сил та засобів у Петрівському та Золотому не почалося, оскільки бойовики порушили домовленість про припинення вогню.
  • У Золотому розведення почалося 29 жовтня – попри недотримання бойовиками режиму тиші впродовж 7 днів.
  • 31 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що розведення у Петрівському розпочнеться 4 листопада, за умови дотримання семиденного режиму тиші.
  • 1 листопада пресцентр ООС повідомив, що у районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області завершилося дзеркальне розведення сил та засобів.
  • У Петрівському ж 30 жовтня зафіксовано обстріли, тому розведення сил і засобів на цій ділянці, заплановане на 4 листопада, Київ відклав.
  • Рамкове рішення про розведення сил і засобів на Донбасі було підписано у вересні 2016 року. Документ передбачав створення трьох пілотних зон безпеки: Золоте, Петровське та Станиця Луганська.
  • 1 жовтня 2016 року на околиці міста Золоте Луганської області відбулося відведення Збройних сил України на визначені рубежі, а 7 жовтня 2016 року військові відійшли від Петрівського Донецької області. У Станиці Луганській розведення буксувало через обстріли.
  • Цього разу розведення почалося зі Станиці Луганської 30 червня 2019 року..
  • Після розведення сил у Петрівському і Золотому штаб Об'єднаних сил планував почати розведення у районі Богданівки, потім – ще на 4-х ділянках, а тоді вже вздовж усієї лінії зіткнення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування