Путін поки не хоче пускати Україну в ОРДЛО, бо "так написано у Мінських угодах"

Вівторок, 10 грудня 2019, 01:27
Путін поки не хоче пускати Україну в ОРДЛО, бо так написано у Мінських угодах

Президент Росії Володимир Путін вважає, що Київ не повинен відновлювати контроль над окупованими Донбасом до місцевих виборів, тому що це буде порушенням Мінських угод.

Джерело: "Українська правда"

Пряма мова: "Нашу позицію дуже легко зрозуміти. Ми за те, щоб виконувалися Мінські угоди... Там написано, що Україна починає встановлювати контроль на цій території, на цій ділянці кордону на наступний день після виборів. І остаточно цей процес завершується після повної реалізації всіх політичних процедур.

Ну там так написано. Навіщо розкривати Мінські угоди? І їх знову заново переписувати".

Деталі: За словами Путіна, в Мінських угодах "кожен пункт пов'язаний між собою", і порушення одного пункту спричинить переписування інших. А це створить ситуацію, "за якої взагалі нічого не зможемо зробити".

Президент РФ додав, що вважає свою позицію "цілком виправданою".

Читайте також: 5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як Україна домовлялась про мир

"Вибори, Конституція та "представники Донбасу": на що погодиться Зеленський на саміті в Парижі"

Передісторія:

  • Президент Володимир Зеленський наполягає, що Україна має отримати контроль над кордоном з Росією перед виборами на Донбасі.
  • "Нормандська четвірка" на найвищому рівні давно не збиралася, хоча президент Володимир Зеленський закликав до такої зустрічі з початку серпня. Зрештою, її призначили на 9 грудня у Парижі.
  • Цьому передували: низка розмов лідерів, обмін ув’язненими між Києвом та Москвою, розведення сил на трьох тестових ділянках Донбасу та повернення Росією українських військових кораблів.
  • Зеленський планував говорити про виведення всіх незаконних збройних формувань з Донбасу, проведення місцевих виборів в ОРДЛО, терміни повернення східного кордону під контроль України.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко запевнив, що в Парижі поступок Києва не буде. Він назвав такі "червоні лінії" переговорів: незмінні зовнішньополітичні пріоритети, контроль Києва над кордоном, вибори – лише за відсутності незаконних збройних формувань, відсутність прямих переговорів із самопроголошеною "владою" окупованих територій.

Соня Лукашова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...