ЄС продовжить співпрацю з Україною незалежно від долі уряду – посол

П'ятниця, 17 січня 2020, 12:52
ЄС продовжить співпрацю з Україною незалежно від долі уряду – посол

Європейський Союз налаштований і далі співпрацювати з урядом України незалежно від того, чи відбудеться відставка чинного його складу.

Джерело: коментар посла ЄС в Україні Матті Маасікаса для hromadske.

Пряма мова: "Ми маємо – і я особисто маю – дуже гарні робочі відносини з урядом, і з окремими міністрами. І в якому б напрямку не розвивалися політичні події, співпраця з урядом України триватиме й надалі".

Деталі: Він уточнив, що новини про прохання про відставку прем’єр-міністра не вплинуть на відносини й засяг співпраці між ЄС та українським урядом.

Пряма мова: "Внутрішня політика – це внутрішня політика. І в демократичній державі це має велике значення. Щось може статися буквально за одну ніч. І це є лише підтвердженням життєздатності української демократії".

Що передувало: Вранці 17 січня стало відомо, що прем’єр-міністр Олексій Гончарук написав заяву про відставку і поїхав до Офісу президента на консультації замість засідання Верховної Ради, де була передбачена година запитань до уряду. Замість прем’єра перед нардепами виступав глава МЗС Вадим Пристайко.

Зрештою Гончарук прийшов до Верховної Ради і запевнив, що Кабінет міністрів продовжить роботу в штатному режимі до того, як президент Зеленський "ухвалить політичне рішення".

Довідка: Згідно зі статтею 15 закону про Кабмін, прем’єр-міністр має право заявити Верховній Раді про свою відставку – і парламент має розглянути це питання не пізніше, ніж на 10-й день після надходження заяви про відставку, якщо вона надійшла під час чергової сесії Верховної Ради, і не пізніше першого пленарного тижня наступної чергової сесії, якщо така заява надійшла у міжсесійний період.

Прем’єр-міністр звільняється з посади з дня ухвалення рішення про його відставку на пленарному засіданні Верховної Ради. Рішення парламенту про відставку прем’єра має наслідком відставку всього складу уряду. 

  • 15 січня в мережі опублікували аудіозаписи, де нібито прем'єр Гончарук зізнається, що він - "повний профан в економіці".  Також на записі чути, як голос, схожий на прем’єровий, каже, що у Зеленського "примітивне розуміння економічних процесів" – і йому треба пояснювати їх: наприклад, що гривня зміцнюється завдяки тому, що її сильно розгойдували перед виборами.
  • Деякі ЗМІ писали, що до зливу прослушки причетне Управління держохорони, але в УДО заявили, що не причетні ні до "зливу", ні до прослуховування топпосадовців загалом.
  • 16 січня Гончарук заявив, що ворогам не вдасться зупинити його, і навів аргументи на користь того, що він не "профан" в економіці.
  • 29 серпня 2019 року Верховна Рада призначила Олексія Гончарука прем'єр-міністром і затвердила склад нового Кабінету міністрів.

Знати більшеРотшильди, макарони, олів'є: Де міфи, а де правда в "плівках Гончарука"

Зе!прем'єр. Що розповідають про Гончарука люди, які його знають

Зе!Кабмін: Все про життя та зв'язки нових міністрів

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування