Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Аваков: Розслідування справи Шеремета не пов’язане з моєю кар’єрою

П'ятниця, 5 червня 2020, 11:16

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков стверджує, що у справі вбивства журналіста Павла Шеремета "зібрано дуже багато матеріалів" і "проведена значна робота".

Джерело: виступ Авакова у Верховній Раді

Пряма мова: "Справа про вбивство Павла Шеремета дуже складна. І з багатьма обтяжуючими та прихованими від загального погляду обставинами… 

Що зараз відбувається? Зараз слідством зібрано більше 200 томів, на сьогоднішній день оголошено підозру 3 підозрюваним.

Кожен підозрюваний має право на захист, і суд повинен винести рішення, зваживши на всю систему аргументів обвинувачення, підозр та захисту… 

Не потрібно спекулювати політично навколо цієї справи. Розслідування цієї справи дуже серйозне, воно ніяк не пов’язане з персоналіями, кар’єрами, моєю чи інших чиновників чи поліцейських… 

По іншим епізодам цієї справи, по замовникам, організаторам, механізмам виконання та іншим співучасникам слідство триває. Очевидно, що воно може поновитись новими фактами, і ці факти стануть відомі суспільству. Ми звертаємо увагу на всі версії, які є. В тому числі, конспірологічні, які зараз появляються у просторі за участі деяких резонансних персонажів".

Деталі: За словами Авакова, слідство вважає, що має "вичерпний набір аргументів" для підозр.

Також міністр сказав, що "підозрювані відмовились від дачі показань, участі в слідчих експериментах і перевірці на поліграфі" (раніше дехто з підозрюваних відмовлявся від таких слічих дій через нібито недовіру до експертів і порушення процедури – УП).

Крім того, міністр зазначив, що "слідство передало всі матеріали до суду, і в загальному процесі суд повинен встановити істину".

Водночас, наразі справа перебуває на етапі ознайомлення сторін з доказами і ще не направлена до суду.

Що було раніше: Президент Володимир Зеленський говорив, що Аваков несе відповідальність, зокрема, за результат у справі Шеремета.

Глава парламентського комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський припускав, що міністра внутрішніх справ можуть відправити у відставку, якщо розслідування вбивства журналіста розвалиться.

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали 3 підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь. 
  • Слідство вважає, що Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто разом із Антоненком.
  • 22 травня слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і триває.
  • Кузьменко та Антоненко перебувають під вартою. Дугарь відправили спочатку під цілодобовий, а потім під нічний домашній арешт.
  • Речник МВС в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякнув, що до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.
  • Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна, і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Знати більше: Робота над помилками і незняті питання. Що означає нова версія слідства у справі Шеремета

Детальний розбір справи Шеремета. Всі докази, алібі та відкриті запитання

Заява УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування