Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВС: Дугарь не має беззаперечного алібі

Понеділок, 20 липня 2020, 15:19
МВС: Дугарь не має беззаперечного алібі
Фото hromadske

Міністерство внутрішніх справ заявляє, що підозрювана у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Яна Дугарь не має беззаперечного алібі.

Джерело: сайт МВС

Дослівно: "Докази, які вказують на причетність Яни Дугарь до вбивства Павла Шеремета це:

Відеоматеріали, записи камер відеоспостереження з  вул. Липинського, 15 та 18 липня 2016 року, на яких зафіксовано дівчину, що проводить розвідку, фотографуючи відеокамери на мобільний телефон.

Висновок експерта від 21.11.2019, згідно з яким наявні у відеозаписах індивідуально-психологічні ознаки невербальної поведінки дівчини-розвідниці належать одній і тій же особі, а також зображена одна і та ж особа – Яна Дугарь".

Деталі: У МВС також наголосили, під час негласних слідчих дій зафіксували, що Дугарь мала намір передати сумку сапера, 2 книги саперної справи, 7 мобільних терміналів (місцезнаходження даних речей досі не встановлено) особі на прізвисько "Череп". А фоноскопічна експертиза підтвердила, що на записах голос саме Дугарь.

Крім того, під час обшуку за місцем проходження служби та проживання Дугарь вилучили два практичних посібники "Розвідувально-пошукові дії" та "Військова розвідка".

У міністерстві додали, що є й інші докази причетності Дугарь.

МВС заявляє, що докази, які наводить захисту Дугарь, були спростовані слідством.

Мова йде про рецензію-спростування на висновок експерта від 21.11.2019, яким Дугарь ідентифікована з розвідницею (фахівці Мінюсту після вивчення рецензії вказали, що вона виконана з чисельними порушеннями), про зріст підозрюваної (Дугарь від замірів відмовилась, але її адвокати виклали у фейсбуці фото на якому її зріст становить 174-175 см. Експерти Київського міського НДЕКЦ заявляли, що зріст жінки-розвідниці становить 167-174 см).

Також у МВС назвали сумнівними свідчення чотирьох знайомих Дугарь, які впевнено пам’ятають, що 15-18 липня 2016 року вона перебувала у шпиталі міста Покровськ, бо ніхто із 47 допитаних осіб, які проходили службу у вказаному шпиталі, не підтвердив, що Дугарь була на службі у час вчинення злочину.

А зі 101 допитаної особі, що перебували на лікуванні в шпиталі, лише 6 пригадують медичну сестру на ім’я Яна, але 4 з них взагалі не перебували на лікуванні 15 та 18 липня 2016 року.

Крім того, документально підтверджено, що підозрювана брала участь лише у 4-х операціях, які відбувались 1-7 липня 2016 року, а записи за інші дні про неї відсутні.

У МВС додали, що захист неодноразово стверджував, що Дугарь не могла залишити військову частину, в якій вона проходила службу, водночас слідство лише за 2 місяці документування довело "самовільне залишення місця служби загальним строком 22 доби".

Дослівно МВС: "Таким чином можна прийти до висновку, що підозрювана схильна до обману, приховування певних обставин свого життя, а тому її твердження про неможливість участі у злочині потрібно піддавати сумніву".

Деталі: У міністерстві зазначили, що Дугарь відмовилася:

  • від надання зразків почерку для проведення почеркознавчої експертизи;
  • від судово-психологічної експертизи з використанням поліграфу;
  • від судово-психіатричної експертизи;
  • від дачі показів в ході допиту в якості підозрюваного;
  • відмовилась від замірів зросту.

У МВС закликали ЗМІ "враховувати ці факти при проведенні власних журналістських розслідувань та готуванні інформаційних матеріалів".

Що було раніше: Захист Яни Дугарь, яку підозрюють у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета 4 роки тому, подав до Офісу генпрокурора клопотання про закриття провадження щодо неї.

Читайте також: Вбивство Шеремета. Що відбувається зі справою, відкриті питання та відповіді 

Детальний розбір справи Шеремета. Всі докази, алібі та відкриті запитання

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали 3 підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь. 
  • 22 травня слідство у справі ймовірних виконавців вбивства було завершене. Розслідування щодо замовників виокремлене в іншу справу і триває.
  • Кузьменко та Антоненко перебувають під вартою. Дугарь відправили спочатку під цілодобовий, наразі вона перебуває під заставою.
  • Речник МВС в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякнув, що до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.
  • Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами і свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна, і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування