Нардепи хочуть звільнити деяких працівників ОПУ від декларування

Понеділок, 20 липня 2020, 17:41
Нардепи хочуть звільнити деяких працівників ОПУ від декларування

21 липня на позачерговому засіданні Верховна Рада розгляне у другому читанні законопроєкт №3355-1, який вносить зміни до антикорупційного законодавства щодо переліку посадовців, на яких поширюється його дія, та полегшує приховування майна декларантів, записаного на неповнолітніх дітей. 

Джерело: законопроєкт №3355-1, порядок денний парламенту

Дослівно: "У підпункті "ї" пункту 1 частини першої статті 3 викласти в такій редакції:   

"ї) керівник Офісу президента, його перший заступник та заступники, радники, помічники, уповноважені, прес-секретар президента (крім осіб, які виконують свої обов’язки на громадських засадах), помічники суддів, помічники суддів Конституційного суду".

Деталі: Законопроєктом хочуть внести зміни до закону "Про запобігання корупції" у частині положень, котрі визначають, на яких посадовців поширюється його дія цього закону.

Тобто, особи, які виконуватимуть свої обов’язки нібито "на громадських засадах" – у разі ухвалення закону можуть не декларувати своє майно.

Раніше у законі було прописано "керівник Офісу президента, його перший заступник та заступники, радники, помічники, уповноважені, прес-секретар президента, помічники суддів". Тобто, усі радники та помічники, які працювали на громадських засадах, були змушені також декларувати своє майно.

Також цей законопроєкт відомий тим, що дозволяє уникати декларування майна чиновниками, якщо воно записане на неповнолітніх дітей, які не проживають з декларантом.

Ініціатори пишуть, що "проєкт закону спрямований на усунення наявних протирічь та встановлення юридичної визначеності суб’єктного складу, у тому числі і щодо не віднесення осіб, які здійснюють свої повноваження на громадських засадах, до кола суб’єктів на яких поширюється дія антикорупційного законодавства".

Чому це важливо: Чиновники, нардепи, члени Кабміну, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, військові посадові особи Збройних Сил України, судді тощо зобов’язані декларувати своє майно і доходи. За відповідністю статків і придбаного майна має слідкувати Національне агентство з запобігання корупції.

Чиновники мають декларувати не лише свої доходи, нерухомість, авто і коштовності, а й ті, які належать членам їхніх родин, або перебувають у них у користуванні.

З 18 жовтня 2019 року набрали чинності зміни до закону "Про запобігання корупції", які розширили коло близьких осіб та членів сім’ї суб’єктів декларування. Відтепер термін "близькі особи" в законі застосовується до племінника і племінниці, а також до батька та матері дружини (чоловіка) сина (дочки).

Також членами сім’ї суб’єкта декларування є його неповнолітні діти незалежно від спільного проживання, пов’язаності спільним побутом та наявності взаємних прав та обов’язків.

Крім того, публічним службовцям заборонено мати близьких осіб у прямому підпорядкуванні.

Журналісти і НАЗК неодноразово виявляли невідповідність між доходами і коштовним майном низки чиновників. Дуже часто чиновники і посадовці переписують майно на родичів, або просто "забувають" вказувати його в декларації. Це може свідчити про їх корумпованість. 

Читайте також: Весна. Сховаємо хто що вкрав 

Зміна до закону про електронне декларування: до чого тут позашлюбні діти? 

Діти – не члени сім'ї? Пропозиції депутатів наприкінці декларування

Передісторія:

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...