Комітет очікувано не зміг розглянути вибори мера в Харкові

Середа, 27 січня 2021, 16:34
Комітет очікувано не зміг розглянути вибори мера в Харкові

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування не розглянув вибори мера Харкова та звернеться до харківської міськради з проханням надати рішення про взяття до уваги факту смерті Геннадія Кернеса.

Джерело: "Чесно" з посиланням на засідання комітету

Деталі: На комітеті держвлади обговорювали питання позачергових виборів мера Харкова. Голова профільного підкомітету Аліна Загоруйко ("Слуга народу") зазначила, що є клопотання секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова про призначення виборів.

Водночас нардепка звернула увагу, що немає рішення міськради про взяття до уваги факту смерті мера Кернеса. Тому вона запропонувала дочекатися цього рішення ради.

Загоруйко зазначила, що є кримінальне провадження про можливе порушення з неприведенням Кернеса до присяги на першій сесії міськради, а результат провадження може мати вплив на рішення комітету, тому "тут не варто поспішати".

Дослівно: "Загоруйко зазначила, що у Харківській міськраді дуже сильна юридична служба. Тому, на думку депутатки, там не могли не знати, що до клопотання про вибори треба також додати рішення міськради про взяття до уваги факту смерті мера, яке припиняє повноваження останнього.

Комітет вирішив звернутися до Харківської міськради з проханням надати рішення про взяття до уваги факту смерті Кернеса. За цю пропозицію проголосували 18 народних депутатів".

Читайте також: Замість Кернеса. Аваков, олігархи і вибори в Харкові

110 тисяч осіб, вантажівки з квітами і незапланований феєрверк. Як Харків прощався з Кернесом

У своїй банці павук. Харків Геннадія Кернеса

Що передувало: За даними профільного комітету, Терехов не надіслав до Ради два із трьох необхідних документів для розгляду парламентом питання про призначення позачергових виборів мера Харкова. Для розгляду питання бракує двох документів — копії свідоцтва про смерть міського голови, завіреного печаткою міськради, а також рішення ради про взяття до відома факту смерті міського голови.

"Суспільне" повідомляло, що на сесіях Харківської міськради не приймали рішення, яким береться до відома факт смерті Кернеса.

Спікер парламенту Дмитро Разумков підтвердив, що Рада отримала лише частину необхідного пакета документів щодо призначення позачергових виборів міського голови Харкова.

Передісторія:

  • Зранку 17 грудня 2020 року стало відомо, що мер Харкова Геннадій Кернес, який лікувався від коронавірусу в Німеччині, помер.
  • Голова правління "ОПОРИ" Ольга Айвазовська повідомила, що за законом про місцеве самоврядування, у разі смерті міського голови повноваження мера здійснює секретар відповідної міської ради.
  • 9 грудня секретарем міськради Харкова обрали Ігоря Терехова, якому раніше пророкували крісло голови Харківської ОДА.
  • 1 січня секретар Харківської міської ради Ігор Терехов заявив, що попросив Верховну Раду призначити позачергові вибори мера міста через смерть обраного мера Геннадія Кернеса. "Ми зробили все в установленому законом порядку", - стверджував він.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування