Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Позиція Авакова у справі Шеремета за рік "мало змінилася"

Понеділок, 1 березня 2021, 18:39
Позиція Авакова у справі Шеремета за рік мало змінилася

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пояснив, що процедура суду полягає в тому, що обвинувачуваних у справі вбивства журналіста Павла Шеремета можуть як ув’язнити, так і виправдати, але його думка про справу не змінилася від часу вручення обвинувачення.

Джерело: Аваков в інтерв’ю "1+1"

Деталі: У міністра запитали, чи знайде він слова до Андрія Антоненка, Юлії Кузьменко та Яни Дугарь, якщо їх звільнить суд.

Пряма мова Авакова: "А це змагальна процедура (суд – ред.). Що тут такого, якщо їх (обвинувачених – ред.) звільнять… Національна поліція разом із прокуратурою підготувала обвинувачення. На це обвинувачення треба відповісти. Далі буде рішення суду. Суд має винести вердикт винні чи ні. Невинні – значить помилилося обвинувачення. Є процедура відповідних санкцій.

Якщо винні – вони мають понести покарання. Але я менше всього хочу, щоб це було рішення (суду – ред.), що ігнорує факти, доцільність політична чи ще якась.

Хочете мою думку? Міністр не має це коментувати поки йде процес. Моя думка мало змінювалась з того часу (коли було вручено обвинувачення – ред.)".

Передісторія:

  • Білоруський, російський та український журналіст, один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваних у вбивстві: лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко, музиканта Андрія Антоненка, військову медсестру Яну Дугарь. Cлідство заявляло, що Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто разом із Антоненком, який спочатку фігурував як організатор.
  • Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, а експертиза необ’єктивна. Кузьменко також критикувала експертизу. За словами захисту, на момент вбивства Шеремета Дугарь не була знайома з іншими підозрюваними, а Кузьменко і Антоненко спілкувалися лише кілька разів.
  • Речник МВС в особистій переписці, опублікованій у мережі, натякав, що до вбивства Шеремета може бути причетне СБУ.
  • У січні 2021 року білоруська опозиція передала УП записи розмов колишнього голови Комітету держбезпеки Білорусі Вадима Зайцева про підготовку у 2012 році вбивства Шеремета, а колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар дав свідчення українським правоохоронцям у справі Шеремета. У білоруському МЗС заявили, що Макар – шахрай, і в них є аудіозапис на доказ цього.
  • У Міністерстві внутрішніх справ України заявили, що "білоруський слід" не впливає на справу ветеранів АТО й волонтерів.

Знати більше: Робота над помилками і незняті питання. Що означає нова версія слідства у справі Шеремета

Вбивство Шеремета. Що відбувається зі справою, відкриті питання та відповіді

Детальний розбір справи Шеремета. Всі докази, алібі та відкриті запитання

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування