В армії США вважають, що Україна може відбити атаку Росії "з часом" 

Четвер, 15 квітня 2021, 12:42
В армії США вважають, що Україна може відбити атаку Росії з часом 
Тод Уолтерс, eucom.mi

Командувач американських військ у Європі генерал Тод Волтерс вважає, що Україна могла б відбити напад Росії принаймні з часом.

Джерело: стенограма слухань у Сенаті США щодо оборонного бюджету у перекладі "Голосу Америки"

Деталі: 1 квітня американське командування у Європі підвищило рівень загрози в Україні зі статусу "можливої" кризи до "потенційної неминучої". 

13 квітня сенатори провели слухання із командувачами американських військ у Європі на тему фінансування війська на наступний рік – і значну частину запитань присвятили нарощуванню російських військ у східній Україні і в Криму. 

Серед іншого, американських законодавців цікавило, наскільки реальною є загроза російського вторгнення в Україну і чи готові українські війська дати відсіч росіянам.

Сенатор Ангус Кінг, запитав у командувача американських військ у Європі Тода Волтерса, чи справді вторгнення у східну Україну вже не зупинити і чи українці мають достатньо зброї, тренувань і сили, щоб зупинити спробу такої анексії.

Волтерс відповів: "Нас це дуже хвилює. І в Україні, і їхні партнери у регіоні, роблять все, що вони можуть, аби посилити свої позиції. Якщо вторгнення відбудеться, вони зараз у найкращій своїй позиції. І йдеться не лише про їхні війська, а й війська їхніх партнерів у регіоні".

На запитання Кінга, чи могли б, на думку генерала,  українці відбити вторгнення росіян, якщо воно почнеться наступного тижня, Волтерс відповів: "Думаю, з часом, це точно".

Сенатор Кінг сказав, що йому дії Росії нагадують 1939 рік, коли німці казали, що вони звільняють німецькомовних громадян. Але Волтерс запевнив, що українці віддані державі Україна і не сприймають від Росії "визволення" російськомовних людей на своїй території. 

Сенаторка Джин Шагін запитала, чи готується Росія до атаки. Волтерс відповів, що дії Росії поділили на чотири категорії, але про це краще говорити на закритому слуханні.

Пряма мова Волтерса: "Що я можу сказати публічно – це те, що має місце суттєве накопичення російських військових сухопутних, повітряних та морських сил, і їхні масштаби, розміри викликають надзвичайне хвилювання. Вони віддзеркалюють масштаби, розміри військ, які застосовувались у 2014 році.

Ми лишаємось дуже і дуже пильними, розглядаємо якомога більше варіантів реагування, і очевидно, дуже стурбовані".

Більше деталей: Сайт defense.gov також дає так цитату Волтерса щодо ролі НАТО в забезпеченні миру в Європі: "Ми стримуємо (Росію – ред.) – і, якщо стримування не вдається, ми готові відповісти на агресію повною вагою трансатлантичного союзу". 

Передісторія: 

  • 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак у Верховній Раді заявив, що Росія під виглядом підготовки до військових навчань "Запад 2021" стягує війська до кордону з Україною: у Брянську і Воронежську області РФ та до окупованого Криму.
  • 1 квітня українська розвідка відзвітувала, що Росія готує масштабні провокації й може ввести бойовиків вглиб України, а президент Володимир Зеленський провів таємну нараду щодо загострення на Донбасі та можливого нападу Росії. 
  • Європейське командування збройних сил США привело війська у бойову готовність найвищого рівня після того, як 26 березня окупанти на Донбасі вбили чотирьох українських військових, а Росія почала стягувати війська до кордону з Україною.
  • Посли країн-членів НАТО 1 квітня провели термінову зустріч у Брюсселі, щоб обговорити нещодавній сплеск насильства на Донбасі та накопичення російських військ біля українських кордонів. Північноатлантичний альянс застеріг Росію від ескалації ситуації в Україні, висловивши їй підтримку.
  • Україна порушила тему отримання плану дій щодо членства в НАТО. Представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що вступ України в НАТО приведе до "незворотних наслідків" для української державності та ескалації на Донбасі.

"Українська правда" у Threads