Новини 10 грудня: загострення в Азовському морі, РФ і розширення НАТО

П'ятниця, 10 грудня 2021, 20:19
Новини 10 грудня: загострення в Азовському морі, РФ і розширення НАТО
ФОТО: GEORGE CHERNILEVSKY

Російський флот перекрив 70% акваторії Азовського моря; східних членів НАТО розлютила ідея Байдена щодо формату діалогу з Путіним — актуальні новини 10 грудня.

Про Азовське море

Командування ВМС України заявило про те, що російський військовий флот перекрив судноплавство на 70% акваторії Азовського моря. У військовому флоті України повідомили, що російський військовий штаб створив навігаційні повідомлення про обмеження судноплавства на більшій частині акваторії Азовського моря.

"Оголошення навігаційних попереджень Російською Федерацією в Азовському морі у безпосередній близькості до пунктів базування українських ВМС та цивільних портів є відкритою провокацією. Подібні дії агресора вкотре демонструють намагання РФ перетворити Азовське море на своє внутрішнє "озеро", — ВМС України.

Також прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав провокацією підхід до Керченської протоки українського судна "Донбас". Нагадаємо, що вчора ФСБ Росії заявило, що нібито український військовий корабель "Донбас" знаходився у безпосередній близькості від Керченської протоки і "загрожував безпеці".

Про РФ та НАТО

Країни на східному флангу НАТО дуже критично сприйняли ідею президента США Джо Байдена про те, щоб обговорювати з РФ її претензії до розширення Альянсу, зокрема прийняття до нього України, за участі лише частини Альянсу — "ключових країн".

Також Російська Федерація вимагає від НАТО офіційно відкликати обіцянку про можливе членство України, яка була озвучена на саміті 2008 року у Бухаресті — про це йдеться у заяві на сайті МЗС РФ.

Про телеграм-канал УП. Стрічка

Підписуйтеся на наш новинний телеграм-канал УП. Стрічка

Кожен день ми публікуємо короткі та оперативні новини про те, що відбувається в Україні та світі.

Про інші важливі новини

У справі Саакашвілі про незаконний перетин кордону грузинські прокурори висунули підозру колишньому керівнику поліції Одеської області Георгію Лорткіпанідзе.

Президент Хорватії Зоран Міланович назвав візит прем'єр-міністра Андрія Пленковича до України на тлі високої напруги у відносинах із Росією "чистим шарлатанством".

З 10 грудня в Україні почали діяти обмеження на використання поліетиленових пакетів у магазинах та кафе. З цієї дати у всіх магазинах, на ринках, кафе та ресторанах заборонено використовувати пакети з товщиною стінок понад 50 мікрометрів. Саме в них покупці зазвичай складають придбані товари.

Народна депутатка від фракції "Голос" Олександра Устінова звинуватила голову партії Кіру Рудик в роботі на олігарха Рината Ахметова через те, що вона заступилася за ток-шоу Наталії Влащенко. Рудик відповіла, що група "Справедливість" уникає гострої критики влади та працює на Офіс президента.

Очільник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов заявив, що Україна не зможе самостійно протистояти Росії в повномасштабній війні без військового втручання Заходу.

За добу 9 грудня в Україні зафіксували 11 327 нових випадків COVID-19 і 442 летальні випадки, госпіталізували 2 551 людину, одужало 24 456 осіб. Також за минулу добу вакцинували проти COVID-19 157 728 людей.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування