Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Найбільша економіка ЄС скотилася до рецесії

Четвер, 25 травня 2023, 11:07

Економіка Німеччини скорочується два квартали поспіль – це дозволяє говорити про технічну рецесію найбільшої економіки Євросоюзу.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel з посиланням на свіжі дані Федерального статистичного відомства.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) скоротився з січня по березень на 0,3% порівняно з попереднім кварталом і, таким чином, економіка скорочувалась другий квартал поспіль.

Реклама:

Якщо два квартали поспіль є негативними, то говорять про технічну рецесію.

"Часто використовуваний критерій технічної рецесії був виконаний. Масштабне підвищення цін на енергоносії далося взнаки в зимові місяці ", – прокоментував цю подію головний економіст Commerzbank Йорг Кремер.

Економічне зростання сповільнилося через скорочення приватного споживання. У першому кварталі воно впало на 1,2%. Однією з причин цього, ймовірно, є втрата споживачами купівельної спроможності внаслідок високої інфляції. Державне споживання також скоротилось на 4,9%. З іншого боку, позитивний імпульс надали інвестиції, які зросли на 3,9%. Зовнішня торгівля також підтримала економіку.

ВІДЕО ДНЯ

При цьому значного підйому поки не прогнозують. Бундесбанк очікує принаймні незначного зростання навесні. "У другому кварталі 2023 року економічне виробництво має знову дещо збільшитися", – йдеться в поточному щомісячному звіті. Усунення вузьких місць у постачанні, великий портфель замовлень та нижчі ціни на енергоносії мають забезпечити відновлення промисловості.

 "Це також має підтримати експорт, особливо з огляду на те, що світова економіка відновила певний імпульс", – очікують у Бундесбанку.

Федеральний уряд очікує зростання ВВП на 0,4% цього року. У 2024 році має відбутися сильніше зростання на 1,6%. Для порівняння: минулого року зростання становило 1,8%.

Як повідомлялося, Європейська комісія рекомендувала всім урядам ЄС припинити заходи підтримки цін на енергоносії до кінця цього року, щоб утримати державні фінанси під контролем і відповідати запропонованим новим фіскальним правилам у 2024 році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: