"Начальник титушок". Что известно о задержанном во Франции Армене "Горловском" Саркисяне

Пятница, 13 апреля 2018, 13:41
Начальник титушок. Что известно о задержанном во Франции Армене Горловском Саркисяне

Увечері в четвер, 12 квітня, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що у Франції під час звичайної перевірки документів на дорозі затримано Армена Саркісяна.

Французькій поліції він представився громадянином Вірменії, хоча з травня 2014 року перебував у державному та міжнародному розшуку як громадянин України.

Саме його українські слідчі вважають одним з організаторів груп "тітушок", які нападали і вбивали людей під час Євромайдану. Зокрема, правоохоронці інкримінують групі Саркісяна вбивство журналіста В'ячеслава Веремія, а нещодавно заарештованого Юрія Крисіна називають "підшефним" затриманого у Франції.

Однак вдень 13 квітня сам Саркісян в коментарі "Lb.ua" заявив, що перебуває в Росії і у Франції його не затримували.

"Українська правда" з'ясовувала, що наразі відомо про Саркісяна, як він пов’язаний з одіозним екс-регіоналом Юрієм Іванющенком та чому його називають координатором "тітушок".

Бокс, вулиця батька і "Єнакіївський" друг

Біографія 39-річного уродженця вірменського міста Єреван Армена Саркісяна видається досить типовою для вихідця з "лихих 90-х". Жодної офіційної біографії, купа кримінальних легенд і легальний статус бізнесмена вже в 2000-х.

Вперше, так би мовити, більш-менш публічна згадка про Саркісяна на всеукраїнському рівні датується 2013 роком. Причому згадується, у прямому сенсі, завдяки прізвищу. У червні 2013 року депутати Горлівської міськради Донецької області вирішили перейменувати одну з вулиць на честь місцевого бізнесмена Саркісяна. Тільки не його самого, а батька.

За які саме заслуги перед містянами Нагапет Саркісян був удостоєний такої честі, не вказувалося. Здавалось би, прохідне рішення горлівської місцевої ради просто тонуло у вирі розбірок за участю "донецьких" на центральному рівні й навряд мало значний резонанс. Однак без "але" не обійшлося.

Цього бізнесмена місцеві ЗМІ називали "смотрящим" по Горлівці і людиною з оточення впливового депутата від Партії регіонів, представника так званої "Сім’ї" тодішнього президента Віктора Януковича – Юрія Іванющенка. У пресі більш відомого як "Юра Єнакіївський".

Подейкували навіть, що Саркісян, який був більш відомий у місті як "Армен Горловський", є чи то кумом Іванющенка, чи то його "правою рукою", чи то й тим й іншим разом. Утім, підтвердити або спростувати цю інформацію наразі складно.

Серед горлівських активів Армена Саркісяна вказували коктейль-хол "Зефір", ресторан "Гостинний двір", Червоноармійський машинобудівний завод та посаду віце-президента федерації боксу Горлівки й усієї Донецької області.

"Повелитель тітушок"

Наскільки діяльність Саркісяна допомогла розвитку донецького боксу  не відомо, але його організаторські здібності та контакти в бійцівських колах згодом знадобилися впливовим друзям у столиці.

У лютому 2015 року тодішній генпрокурор Віталій Ярема та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявили, що правоохоронці встановили особи керівників злочинних груп, які вербували "тітушок" для боротьби з активістами під час Євромайдану.

За версією слідства, загалом у протистояннях з 18 по 20 лютого 2014 року злочинним угрупованням під керівництвом екс-міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка було залучено понад 300 "тітушок".

Безпосередні накази щодо організації діяльності "тітушок" і їхньої співпраці з правоохоронцями Захарченко віддавав керівнику в складі МВС Павлу Зінову і Віктору Зубрицькому.

"Ці двоє організовували взаємодію з бандитами, яких ми називаємо "тітушками". На координації групи був Армен Саркісян і ще двоє підшефних – Крисін і Кошелєв",  – повідомляв у той час Аваков.

 

Тоді ж керівники правоохоронних органів розповіли, що напередодні сутичок у Маріїнському парку зброю "тітушкам" видавали прямо зі складів МВС.

Вбивство Веремія

Окремим епізодом, що інкримінується Саркісяну правоохоронцями, є вбивство журналіста газети "Вести" В’ячеслава Веремія.

Читайте также
За даними слідства, 18 лютого, коли підрозділи МВС під керуванням Зубрицького атакували Майдан, організатори "тітушок" вирішили передислокувати їх у бік Михайлівської площі.

"Чеботарь, Саркісян, він же "Армен Горловський", Крисін  – лідер київського ОЗУ рейдерів – прийняли відповідне рішення, і нагорі на Михайлівській площі згрупували дві групи "тітушок", які базувалися в районі офісу одного з народних депутатів, якого називають "Єнакіївським", – розповідав Аваков.

"Власне, звідти Армен Горловський виводив людей і там же вони заходили й мали собі базу. Була збройна група бандитів, їм видавалася зброя, їм видавалися патрони", – стверджував він.

У свою чергу, в інтерв'ю "Українській правді" Ярема підтвердив давній зв'язок між Саркісяном та Іванющенком і повідомив, що саме "Армен Горловський" був керівником банди "тітушок", яка зупинила автівку з журналістом на Великій Житомирській.

Керовані ним "тітушки", за версією слідства, на світлофорі зупинили таксі, у якому їхав Веремій разом з колегою по роботі. Підопічні Саркісяна закидали автівку "коктейлями Молотова", журналіста, пасажира і водія жорстоко побили, а Веремію вистрілили в живіт, внаслідок чого він помер.

У бігах

Наприкінці квітня 2014 року Саркісяну було заочно повідомлено про підозру в організації вбивства, замаху на вбивство та організацію вибухів.

Вже у травні його оголосили в державний розшук, а згодом і в розшук по лінії Інтерполу.

 

За даними джерел УП в правоохоронних органах, на той момент Саркісян уже встиг втекти з України та отримати вірменський паспорт з єреванською реєстрацією. Водночас у вже згаданому інтерв'ю Ярема повідомляв, що "начальник тітушок" переховується в Росії.

Утім, подальший розвиток подій вказує, що Саркісян не полишав надії повернутися в Україну. У жовтні 2016 року його прізвище спливло в одному з розслідувань журналістів Центру з розслідування корупції та організованої злочинності (OCCRP), відомих за гучними викриттями так званих "панамських паперів".

У розслідуванні журналісти розповідали про заможне життя і зарубіжну нерухомість екс-першого заступника генпрокурора України Миколи Герасимюка, що обіймав цю посаду з червня по грудень 2014 року.

Читайте также
Невідповідністю декларованих статків екс-прокурора його стилю життя згодом зацікавилися в НАБУ, однак зараз не про це.

У згаданому розслідуванні OCCRP є момент, що напряму стосується головного персонажа нашої історії.

У розпорядженні журналістів опинилися електронні листи Герасимюка, які свідчать про те, що йому пропонували хабарі за відкликання звинувачень проти соратників Януковича.

В OCCRP розповіли про листування між Герасимюком та людиною під псевдо "Сhinatown". Останній звертався начебто від імені Армена Саркісяна, котрий начебто пропонував заступнику генпрокурора 100 тисяч доларів за свободу пересування "клієнта" і 500 тисяч доларів за "повне звільнення від справ".

Скрін листування:

Герасимюк усе спростовував, а в грудні 2014 року звільнився з ГПУ.

Утім, після цього Саркісян не переставав "світитися" в Україні. Щоправда, на непідконтрольній Києву території.

За даними місцевих ЗМІ, ще на початку 2017 року Саркісян, який має вплив на так званого "мера  Горлівки", продовжував через своїх людей брати участь у якихось бандитських розбірках "ДНРівського" розливу.

*  *  *

Історія з "Арменом Горловським", яка зробила зупинку на дорозі між Францією та Україною, несподівано отримала продовження.

Виявилося, що французькі правоохоронці затримали не самого Армена "Горловського", а його однофамільця.

Тому епопея з "начальником тітушок" ще далека від завершення.

Євген Будерацький, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде