Трубу сорвало. Как и за что Зеленский и Рада разогнали руководство ГБР

Вторник, 3 декабря 2019, 15:00
Трубу сорвало. Как и за что Зеленский и Рада разогнали руководство ГБР
фото: Радио Свобода

У вівторок глава Державного бюро розслідувань Роман Труба отримав потрійний удар по своїй кар'єрі та репутації.

По-перше, ввечері 2 грудня близького соратника Труби, якого називають його "правою рукою", спіймали на вимаганні хабара розміром 150 тисяч доларів. 

По-друге, після двотижневого мовчання знову заговорив Телеграм-канал з промовистою назвою "Трубу прорвало" та видав чергову серію скандальних зливів, у яких нібито фігурує директор Бюро. 

Ну й останнє, але, мабуть, найважливіше, Рада перезавантажила ДБР, завдяки чому Роману Трубі доведеться залишити свою посаду. 

На створення ДБР у 2016 році покладали великі надії, відомство називали українським аналогом ФБР. Сам Труба сподівався, що будівля Держбюро стане таким самим символом, як будівля Гувера в американському Федеральному бюро. 

Три роки по тому відомство знане своєю неоднозначною репутацією та низкою скандальних справ.

Після програшу на президентських виборах Петра Порошенка ДБР взялось за його активне переслідування, ініційоване Андрієм Портновим, колишнім соратником Віктора Януковича. При цьому Портнов коментує хід розслідувань у деталях, так, наче сам сидить у кабінеті Труби. 

Періодично у мережу зливають компромат на керівника ДБР, а відомі активісти неодноразово говорили про недовіру до нього з боку суспільства. Так, адвокатка родин Небесної сотні оголосила голодування через повний контроль ДБР над справами Майдану.

Нинішній очільник Бюро може залишити своє крісло вже протягом двох тижнів.

"Українська правда" розповідає, як багатонадійна історія Романа Труби закінчилась класикою української політикискандалами, недовірою та контролем.

"Права рука" Труби та 150 тисяч доларів. Хто такий Щербина

Пізно ввечері 2 грудня з'явилась інформація, що близького соратника Труби спіймали на хабарі. Наступного ранку цю історію вже коментував президент, правоохоронці та сам Труба.

Затриманий – колишній прокурор Ігор Щербина. За версією слідства, він вимагав від столичного забудовника 150 тисяч доларів за закриття справи проти нього. Передати ці кошти мали нібито "одному з керівників правоохоронних органів".

Разом із Щербиною затримали спільника-підприємця після того, як вони одержали перший транш – 75 тисяч доларів. Чоловікам готують підозри за статтями про шахрайство і хабар.

Хто такий Ігор Щербина? Його ім'я не вперше з'являється у ЗМІ, хоча він не був надто публічним.

Володимир Зеленський, коментуючи скандал, назвав затриманого "правою рукою" директора ДБР. Трубу і Щербину пов'язує і особисте, і професійне минуле.

До Революції Гідності Щербина працював заступником начальника слідчого управління в Генпрокуратурі. Одразу після перемоги Майдану він не потрапив під люстрацію, а навпаки пішов на підвищення: в.о. генпрокурора Олег Махніцький призначив Щербину керівником Головного слідчого управління.

Тоді прокурору згадали його професійні "гріхи". Найвідоміший епізод – допит 2010 року Юлії Тимошенко у так званій "газовій справі". Сама опозиціонерка тоді заявляла про порушення своїх прав, зокрема проведення допиту і вимогу підпису документів без адвоката.

У березні 2015 році стало відомо, що Щербина фігурує у звіті Міжнародної дорадчої групи при Раді Європи щодо подій на Майдані у лютому 2014 року.

Тоді очільник ГПУ Віктор Шокін його звільнив.

Протягом лютого 2014 – березня 2015 років, коли Щербина очолював Головне слідче управління, під його керівництвом працював Роман Труба – був заступником нинішнього "хабарника". Він пішов з прокуратури в приватний сектор наступного місяця після звільнення Щербини.

Експерт Реанімаційного пакету реформ Олександр Лємєнов називав Трубу кумом Щербини. Два роки тому, коли призначали керівництво ДБР, Лємєнов стверджував, що саме Щербина познайомив Трубу з нардепом-"нарфронтівцем" Сергієм Пашинським, із яким пов'язували частину кадрових призначень у Бюро. Пашинський і собі нібито привів майбутнього главу ДБР до секретаря РНБО Олександра Турчинова, який і погоджував його кандидатуру з президентом Петром Порошенком.

Реклама:
Екснардеп Сергій Лещенко пише, що сам Пашинський також є кумом Щербини.

Куди пішов Щербина після Генпрокуратури, з відкритих джерел не відомо. У 2016 році вийшла друком "Настільна книга слідчого Національної поліції України", де він фігурував серед упорядників. На той момент він значився старшим науковим співробітником Науково-дослідного інституту публічного права. 

У 2017 році його як старшого радника юстиції вітала з днем народження Спілка ветеранів війни та праці органів прокуратури. Жодного офіційного бізнесу нині 50-річний експрокурор не реєстрував.

Трубу знову прорвало

Телеграм-канал "Трубу прорвало" був створений 19 листопада під конкретний "злив" компромату проти очільника ДБР Романа Труби. Тоді автори каналу опублікували низку аудіозаписів, які нібито було зроблено у кабінеті директора Бюро. 

Співрозмовниками очільника ДБР, ймовірно, були глава Офісу президента Андрій Богдан, його заступник Андрій Смірнов та інші. Автори каналу стверджували, що у розмовах Труба координує дії відомства з Богданом. Особлива увага в аудіозаписах приділяється справі експрезидента Порошенка, яку називають пріоритетною, а командує врученням підозри нібито сам Зеленський. 

Впродовж двох тижнів після цього Телеграм-канал мовчав. Але 3 грудня, у день голосування за законопроєкт про перезавантаження ДБР, звідти посипалася свіжа порція компроматів. 

Читайте також: Темний Лицар, Джокер, Соросята. Як анонімні Телеграм-канали запустили війну компроматів

Новий "злив" інформації складається з трьох частин. 

У першій звучать голоси, схожі на голоси директора ДБР Романа Труби та керівника патронатної служби ДБР Олександра Удовиченка. 

Співрозмовники обговорюють можливість закриття кримінальної справи, яка заважає олігарху Ігорю Коломойському. Нібито напередодні Удовиченку з цим питанням дзвонив глава Офіса президента Андрій Богдан. 

"Вы что там, о*уели? Передайте этому пидарасу (слідчому – УП), что его уволят. Если вы не можете контролировать там ничего, это тоже вызывает большие вопросы. Вы даже не понимаете, во что влезли", – цитує свою ж розмову з колегами умовний Удовиченко.

"Я говорю, быстро, на *уй закрывайте это дело бля*ское… Скажу, что это Роман (Труба) все решил. Беня будет должен Роману. Это его (Бени) личная тема", – продовжує чоловік.

"А що значит личная?", – запитує у відповідь ймовірний Труба. Його співрозмовник щось пояснює пошепки, чутно слова "Бєня", "податківці" на що той відповідає: "Ааа, я поняв".

Розмова на аудіозаписі більше схожа на монолог умовного Удовиченка. Його співрозмовник майже весь час уважно слухає та зберігає мовчання. Чоловік тільки іноді ставить уточнюючі запитання та нецензурно характеризує роботу підлеглих: "дебіли, б*ять". Окремо згадує, що "захоплюється" оперативністю, з якою відкрили справу.

У другій частині компроматів йдеться про ймовірне втручання керівника НАБУ Артема Ситника в американські вибори у 2016 році

У дописі на Телеграм-каналі стверджується, що 13 вересня 2019 року Труба заслухав хід справи щодо Ситника, після цього до кабінету зайшов вищезгаданий Олександр Удовиченко.

У цей момент чоловік із голосом, схожим на Трубу, нібито розмовляв по телефону з Андрієм Богданом і сказав йому: "Ти знаєш, я не підведу, все, що я обіцяв – у нас так і йде". 

Поклавши слухавку, він переказав зміст розмови Удовиченку та похизувався: "Йосипович (Андрій Йосипович – ім'я по-батькові Андрія Богдана – УП) каже, що хвалив мене перед американцями. Він каже: дай результат!"

У третьому епізоді йдеться про розслідування щодо Порошенка. Стверджується, що на аудіозаписі Труба розмовляє з керівником управління організації досудових розслідувань Бюро Олегом Корецьким. 

Співрозмовник, схожий на Трубу, обурюється, що ймовірний Корецький допитує Порошенка не по тій справі:

"Ти довго думав, щоб його по землі викликати? У нас що, адекватних справ немає?"

В останньому на 3 грудня дописі автори телеграм-каналу анонсують нову порцію компроматів та передають "особливий привіт Арсену Авакову, який просить Трубу не розслідувати порушення його підлеглих, які фабрикують цілий ряд резонансних справ". Та обіцяють: далі буде.

Реклама:
Сам Труба наприкінці листопада назвав аудіозаписи "фейком", хоча раніше розповідав, що знайшов у робочому кабінеті апаратуру для прослуховування, сховану у вентиляційній системі. 

На широкий загал історія скандального Телеграм-каналу сплила після того, як її підхопили загальнонаціональні медіа. Очікувано, що телеканал "П'ятий" і "Прямий", які підконтрольні експрезиденту Порошенку, почали одними з перших транслювати дописи з "Трубу прорвало". 

За словами співрозмовників УП у Генпрокуратурі, аудіозаписи передали у штаб Порошенка перед тим, як вони опинились у мережі. Співрозмовники УП кажуть, що "злив" став можливим завдяки зусиллям колишнього військового прокурора Анатолія Матіоса.

Перевірити інформацію і підтвердити приналежність голосів реальним людям зараз неможливо. У ГПУ відкрили провадження, за яким обіцяють дослідити законність таких записів та "зробити щодо них висновки". 

Нове ДБР без Труби

Одночасно з корупційними скандалами по владі Труби вдарила і Верховна Рада. Парламент голосував за закон, який має вплинути на кар'єру директора ДБР. Його ініціатором був Володимир Зеленський, який закликав депутатів оперативно підтримати зміни до законодавства:

"Ця інституція створювалась як незалежна та об'єктивна. Шкода, якщо ці добрі наміри не справдяться".

Законопроєкт №2116 – це внесення змін до закону "Про Державне бюро розслідувань". Вони, за задумом президента, мають "удосконалити діяльність ДБР" та "усунути сукупність проблем".

Разом із різними нововведеннями закон призводить до звільнення Труби. Цього пункту не було у початковому тексті Зеленського, він з'явився як правка від депутатів "Слуги народу" під час першого читання.

Закон набирає чинності наступного дня після того, як буде опублікований із підписом президента. Тоді ж достроково припиняються повноваження Труби та його заступників: Ольги Варченко та Олександра Буряка.

Основні зміни, ініційовані Зеленським, стосуються статусу ДБР та його керівника. Бюро з центрального органу державної влади, підзвітного Кабміну, стане правоохоронним органом з президентської вертикалі. Глава держави затверджуватиме структуру ДБР, положення про Раду громадського контролю та порядок її формування.

При цьому очільник Держбюро стане більш самостійним. Наразі ДБР як триголовий змій: частину керівних повноважень директор ділить зі своїми заступниками. Нові зміни зроблять директора одноосібним главою. 

Джерела "Української правди" стверджують, що ще кілька тижнів тому на цю посаду була погоджена кандидатура одного з нинішніх заступників Руслана Рябошапки, Віктора Трепака, який став відомим широкому загалу через Чорну бухгалтерію Партії регіонів.

Читайте також: Трагічна симфонія незалежності ДБР. Зміни в закон

***

Протягом 15 днів президент має або ветувати, або підписати новий закон. Враховуючи, що Зеленський сам ініціював зміни та закликав депутатів їх підтримати, ймовірно, вже протягом найближчих тижнів він дасть старт реформі ДБР. 

Це запустило зворотній відлік для кар'єри Труби у відомстві, і рахунок вже йде на дні. 

За 5 діб після його звільнення для ДБР мають знайти тимчасового керівника, а за 4 місяці – повноцінну заміну. Обох призначатиме Зеленський. Таким чином, навесні 2020 року він має поставити на чолі ДБР нового директора.

Соня Лукашова, Катерина Рещук

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде