Війна в Україні. 63-й день. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Середа, 27 квітня 2022, 05:30

Розпочався 63-й день повномасштабної війни Росії проти України.

26 квітня, в День Чорнобильської трагедії окупанти нанесли ракетні удари відразу по трьох атомних станціях. Над Запорізькою, над Хмельницькою та Південно-Українською АЕС. 

Готується новий санкційний пакет від ЄС. Головне питання – чи включатиме він заборону на імпорт російської нафти.

"Українська правда" продовжує нотувати головні події доби у форматі реального часу.

Читайте також хроніку попереднього дня війни

Сортувати
02:00

На цьому ми завершуємо онлайн 63 дня. Наступний розпочнемо о 5:30 ранку.

01:13

США вантажать 155-мм гаубиці для відправки в Україну.

09:43

У Тростянці на Сумщині місцеві тероборонці прийняли пологи прямо на посту 🚑

Як розповів мер Юрій Бова, 23-річна дівчина майже опівночі приїхала до Тростянецької лікарні на легковому авто, втім сама лікарня, як і пологове відділення, ще не відкрилися після російських обстрілів.

Тому за пологи взялися члени добровольчого формування тергромади Тростянця. Так на світ з'явилася дівчинка!

Медики, що приїхали трохи пізніше, доставили молоду маму та дитину до сусідньої Охтирки.

Це були перші пологи в місті після деокупації.

09:01

😡 У Сєвєродонецьку на Луганщині священнослужитель УПЦ МП передавав ворогу відомості про дислокацію українських військ, повідомив голова тамтешньої ОВА Сергій Гайдай.

За його словами, у телефоні священника знайшли листування з представниками незаконних збройних формувань.

Xоловік передавав росіянам дані щодо чисельності, дислокації, озброєння військових ЗСУ.

08:52

Російська армія вдруге вдарила ракетами по автомобільно-залізничному мосту через Дністровський лиман у Затоці на Одещині.

 
08:35

Що відбувається в регіонах – зведення станом на 8 ранку 27 квітня:

🟥 Дніпропетровщина: обстріл Зеленодольської громади, що межує з Херсонщиною – влучили в підприємство енергетичної інфраструктури, одна людина поранена. Також у громаді обстріляно Зеленодольск, села Мар’янське та Велика Костромка. У селах, попередньо, без постраждалих.

🟥 Харківщина: вночі тривали обстріли, в Київському районі виникло кілька пожеж у багатоповерхових житлових будинках. Наразі про постраждалих інформації немає.

По області протягом доби обстрілювали Золочів, Дергачі, Чугуїв. Ведуться бої в Ізюмському напрямку.

🟥 Луганщина: практично вся територія області потерпала від обстрілів, найбільше Рубіжне та Лисичанськ. У Лисичанську обстріляли школу, у бомбосховищі якої перебували 23 людини. На щастя, без жертв. За добу є 3 загиблих цивільних

🟥 Донеччина: активні бойові дії по всій лінії фронту. Авдіївка – авіанальоти та реактивна артилерія. Світлодарська ТГ (район Зайцево) – касетні боєприпаси. Мар'їнка, Красногорівка, Вугледар, Лиман – постійні обстріли з артилерії. Маріуполь – без змін. "Азовсталь" тримається попри те, що бомблять нещадно

🟥 Херсонщина: бойові дії на прикордонних із сусідніми областями населеними пукнтами – Високопільська, Великоолександрівська, Нововоронцовська, Станіславська громади. Вибухи та обстріли – майже на всій території області

🟩 Полтавщина: повітряні тривоги до ранку, інформація по вибухах не підтверджена
🟩 на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Хмельницькій, Чернівецькій, Львівській областях, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Вінницькій, Тернопільській областях, на Київщині, Житомирщині, Кіровоградщині, Черкащині, Полтавщині, Сумщині та Чернігівщині – ніч минула відносно спокійно.
08:16

Уже 73% американців підтримують зусилля США щодо постачання зброї Україні – це найвищий рівень підтримки з моменту вторгнення Росії 🔥

07:54

Оновлено: снаряди російської артилерії прилетіли в місто Зеленодольськ, села Мар’янське та Велика Костромка. Постраждало підприємство енергетичної інфраструктури, одна людина поранена

Вночі росіяни обстріляли Дніпропетровщину.

 

07:40

Зведення від Генштабу:

  • Найбільш активні окупаційні війська на Слобожанському та Донецькому напрямках.
  • Противник доукомплектовує свої підрозділи, що зазнали втрат, технікою. Зокрема, за рахунок зняття її зі зберігання на складах та базах військових округів. Транспортують техніку на територію України зазвичай залізничним транспортом.
  • Окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по житлових кварталах на території України.
  • Наші воїни за попередню добу уразили 7 повітряних цілей Росії. На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбили 9 атак ворога.

📍На Слобожанському напрямку противник продовжує завдавати авіаційних ударів та уражати артилерією інфраструктуру Харкова.

На Ізюмському напрямку російські підрозділи проводять наступальні дії у напрямку Барвінкового. Противник оволодів північно-східною околицею населеного пункту Велика Комишуваха, а також взяв під контроль населений пункт Заводи.

Щоб наростити війська, окупанти перекинули зі своєї Бєлгородської області до українського міста Ізюм дві батальйонних тактичних групи зі складу 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ. Крім того, у районах населених пунктів Бєлгородської області противник розгорнув два ракетних дивізіони ОТРК "Іскандер-М".

📍На Донецькому напрямку підрозділи Росії ведуть активні дії практично вздовж всій лінії зіткнення. Основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль Попасної, Рубіжного та розвитку наступу на Лиман, Сєверодонецьк і Слов’янськ.

На Лиманському напрямку загарбник встановив контроль над населеним пунктом Зарічне, здійснював штурмові дії у районі населеного пункту Ямпіль.

На Сєверодонецькому напрямку загарбники встановили контроль над населеним пунктом Новотошківське, ведуть наступ у напрямку населених пунктів Нижнє та Оріхове

📍На Південнобузькому та Таврійському напрямках противник зосереджує основні зусилля на утриманні зайнятих раніше рубежів та вогневому впливі на позиції наших військ.

На Миколаївському, Криворізькому і Запорізькому напрямках ворог намагається покращити своє тактичне положення. Для цього перегруповує підрозділи, нарощує систему вогневого ураження, а також проводить повітряну розвідку

Росгвардія проводять фільтраційні заходи в районах населених пунктів Киселівка і Станіслав Херсонської області.

На Таврійському напрямку росіяни інженерно обладнюють позиції та поповнюють запаси.

📍На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін не відзначається.

07:25

У Росії кажуть, що над їхнім Курськом спрацювала система ППО. Тому о 2:45, багато мешканців міста чули хлопки. Жертв та руйнувань немає. Подробиць російська влада не повіломляє.

06:28

Вночі захисники України завдали ударів по позиціях ворога на острові Зміїний, який одним із перших зазнав атак на початку повномасштабного наступу. ЗСУ влучили в пункт управління росіян і знищили їхній зенітно-ракетний комплекс "Стріла-10".

05:56

❗У Бєлгородській області РФ, що на кордоні з Україною, знову кажуть, що в горить склад боєприпасів. Причини не повідомляють. Постраждалих немає.

05:34

Дякуємо ЗСУ за ранок, який наближає нас до перемоги!

Підбірка світових новин:

  • США не будуть проти, якщо Україна вирішить відмовитись від НАТО у мирній угоді з РФ. Крім того, Штати та союзники почали говорити про нову, більш довгострокову мету війни: перемогти Росію настільки, щоб вона не змогла повторно напасти на Україну.
  • Громадяни Росії більше не можуть подавати документи на нідерландську візу в посольстві Нідерландів у Москві.
  • Міжнародна федерація хокею (IIHF) відібрала у РФ право на проведення чемпіонату світу-2023.
  • Американські дипломати у вівторок повернулися в Україну вперше після вторгнення Росії. Зараз вони у Львові і готуються повертатись до Києва.
  • Німеччина таки дозволила поставку Україні зенітних САУ Gepard.
  • У Словаччині скандал через новий закон. Влада хотіла полегшити ситуацію для українських вчителів і психологів, які виїхали з батьківщини. Утім, як стверджують профільні асоціації, закон навпаки виявився дискримінаційним.