Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нацрада пояснила, чому "5 канал" і ТВі позбавили частот

Вівторок, 8 червня 2010, 14:13

"5 канал" і ТВі позбавили частот на мовлення через те, що конкурс на них відбувався без кворуму і при судовій забороні на його проведення.

Про це заявляє Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, коментуючи судовий процес за результатами конкурсу на вільні частоти від 27 січня цього року.

"Конфлікт медіабізнесів може бути вирішений лише в суді. Для Національної ради обов'язковим буде виконання його рішення", - йдеться в заві, поширеній прес-службою.

Водночас, Нацрада закликає учасників процесу, розділяти: питання свободи слова - й існування незалежних ЗМІ; розвиток медіабізнесу - та прозорість медіавласності; дотримання законодавства - та дотримання законів при отриманні ліцензій для розвитку телеканалів.

"Справа не в тому, що хтось із учасників січневого конкурсного процесу був незадоволений, або того дня мав поганий настрій. Суть у тому, що є всі підстави говорити про відсутність передбаченого законом кворуму при проведенні конкурсу, крім того діяла заборона судів на його проведення, конкурс проходив у атмосфері передбачуваних серйозних політичних змін у країні", - заявляє Нацрада.

Вона нагадує, що в конкурсі у січні брали участь 42 компанії.

"Результати задовольнили лише "ТВі" та "5 канал". Для всіх інших телеканалів цей конкурс так і залишився "кишеньковим", а честь Національної ради  була заплямована підозрами  в корупційних діях", - зазначає Нацрада.

За її твердженням, "частоти на розвиток, які отримали "ТВі", "5 канал" та група "Інтер" на січневому конкурсі, - це додатковий шанс на збільшення як своєї аудиторії, так і своїх прибутків".

"Тому б хотілося, щоб телеканали та їхні топ-менеджери говорили з громадськістю чесно - отримання або неотримання додаткового шансу на розвиток не означає загроз існуванню або виживанню телеканалу", - заявляє Нацрада.

Вона наголошує, що "якщо ми хочемо спільними зусиллями будувати сучасний цивілізований формат взаємин на медіаринку, то не маємо права підміняти поняття і не дотримуватися духу і букви закону".

"А свобода слова для медіаринку повинна означати насамперед високий професіоналізм і високий рівень відповідальності за сказане і зроблене", - стверджує Нацрада.

Як повідомлялося, Окружний адмінсуд Києва відібрав у "5 каналу" та ТВі частоти на мовлення, повністю задовольнивши вимоги групи телеканалів "Інтер", яка оскаржувала рішення Нацради з питань телебачення та радіомовлення від 27 січня про виділення "ТВі" та "5 каналу" частот на мовлення.

Раніше редакційна рада "5 каналу" звинуватила голову СБУ і власника медіа-холдингу U.A. Inter Media Group Валерія Хорошковського у намаганні "знищити" канал шляхом скасування судом рішення конкурсу на виділення частот від 27 січня з утратою ліцензій.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування