Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У БЮТ заявляють, що судові нововведення Януковича узаконити ще ніяк не можна

Середа, 7 липня 2010, 16:23

Розгляд законопроекту про судоустрій і статус суддів без офіційного висновку Венеціанської комісії неможливий.

Про це йдеться в заяві голови комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, депутата від БЮТ Віктора Швеця.

За його словами, низка "концептуальних положень" проекту закону "Про судоустрій України і статус суддів", внесеного президентом 31 травня і прийнятого парламентом у першому читанні 3 червня, не відповідає визначеним Конституцією засадам функціонування судової влади та правосуддя.

Законопроект містить багато юридично необґрунтованих нововведень, прогалин, внутрішніх суперечностей, звужує процесуальні можливості судового захисту прав і свобод фізичних осіб, прав та законних інтересів юридичних осіб, а також інтересів держави в судах загальної юрисдикції в Україні, вказує Швець.

За його словами, документ базується на хибних засадах, багато його ключових положень суперечать Конституції України та не враховують рекомендації Венеціанської комісії.

"Реалізація положень цього законопроекту може призвести до звуження обсягу конституційних гарантій прав громадян на судовий захист, зниження рівня такого захисту, істотного збільшення кількості звернень громадян до Європейського суду з прав людини, руйнації єдиної судової системи України, посилення залежності судів і суддів", - переконаний депутат БЮТ.

Швець нагадує, що Міністерство юстиції України після ухвалення в першому читанні направило даний законопроект до Венеціанської комісії. Також 107 народних депутатів від БЮТ звернулися до неї по висновок, хоча запити до Венеціанської комісії можуть робити лише державні інституції.

Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт повідомив, що комісія отримала запити від представників Мін'юсту - і доповідачі Комісії та експерти Директорату з питань співпраці Ради Європи вже готують коментарі до даного законопроекту.

Однак, за словами Маркерта, офіційне ухвалення висновку можливе лише під час пленарної сесії Венеціанської комісії 17-18 жовтня цього року.

Тож, наголошує Швець, "заяви деяких представників Партії регіонів про наявність висновку Венеціанської комісії щодо цього законопроекту не відповідають дійсності, оскільки Комісія в повному складі ще не розглядала це питання, а в Міністерство юстиції України були направлені лише попередні висновки окремих членів цієї Комісії".

"Поспішність, з якою Партія регіонів намагається через Верховну Раду прийняти цей закон, свідчить про політичну доцільність підпорядкувати судову систему України інтересам деяких людей, про що також свідчить і той факт, що профільний Комітет фактично лише за одне засідання розглянув 1724 поправки, переважна більшість яких була автоматично відхилена", - стверджує БЮТівець. 

"Фракція БЮТ наполягає, що розгляд цього законопроекту без офіційного висновку Венеціанської комісії є неможливим, оскільки це може призвести до істотного порушення конституційних прав і свобод українських громадян", - заявляє Швець.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування