Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин побачив, чим Рада може допомогти Януковичу

П'ятниця, 1 жовтня 2010, 18:43
Спікер Володимир Литвин вважає, що текст Конституції має оприлюднити своїм рішенням парламент.

"З правової точки зору бездоганно чистим був би хід, якби Верховна Рада своїм рішенням оприлюднила текст Конституції, оскільки в архівах парламенту перебувають всі документи, які стосувалися і прийняття Конституції 1996 року, і сам її текст", - сказав він.

Спікер вважає за необхідне запропонувати прийняти рішення у вигляді закону про порядок, процедуру виконання рішення Конституційного суду.

"Оскільки йдеться не про рядовий закон, а про надзвичайно важливе рішення, яке за своїм значенням буде виходити за межі України", - цитує політика його прес-служба.

За словами керівника парламенту, таким законом необхідно запропонувати Верховній Раді "оприлюднити аутентичний текст Конституції".

Це, на думку Литвина, "надало б найвищої легітимності у плані виконання рішення Конституційного суду і зняло би будь-які підстави для будь-яких розмов".

Другим положенням цього закону, вважає спікер, потрібно визначитися з порядком застосування рішення суду у частині термінів функціонування органів влади, у тому числі, президента, Верховної Ради, місцевих органів влади.

При цьому він наголосив, що за попередніми підрахунками фахівців-юристів Верховної Ради, після введення в дію Конституції зі змінами, внесеними у 2004 році, було прийнято близько 700 законів, і для того, щоб виконати рішення Конституційного суду, необхідно внести зміни майже до 40 законодавчих актів.

При цьому Литвин заявив, що не поділяє "спрощеного підходу, який сьогодні намагаються запропонувати ті, хто вважає, що можна обмежитися внесенням змін до закону про Кабінет Міністрів".

Він, зокрема, зазначив, що "постає питання про призначення суддів на адміністративні посади", пояснивши, що відповідно до Конституції, прийнятої у 1996 році, це прерогатива глави держави, а за Конституцією 2004 року - не належить до його повноважень.

Окрім цього, сказав Литвин, необхідно визначити порядок застосовування процедури призначення міністрів, а також інших посадових осіб, які раніше призначалися парламентом за поданням Кабміну, а тепер призначатимуться президентом.

"Всі ці моменти треба прописати, аби не виникало колізій, і щоб ми продемонстрували цивілізоване забезпечення реалізації рішення Конституційного суду незалежно від того, підтримується воно кимось чи ні", - підсумував спікер.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:50
За добу відбулося 94 бойових зіткнення: найактивніший ворог на Авдіївському напрямку 
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
Усі новини...