Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Корупцiя в Україні широко поширена в гiлках влади - США

Субота, 9 квітня 2011, 16:07

Боротьба з корупцiйними проявами в Українi залишається неефективною i покарання за них застосовуються вкрай рідко.

Про це йдеться в звiтi Бюро демократiї, прав людини та працi Державного департаменту США "Звiт про права людини: Україна, 2010 рiк", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У роздiлi "Посадова корупцiя i прозорiсть влади" зазначається, що українське законодавство передбачає кримiнальне покарання за хабарництво, проте корупцiя залишається великою проблемою i минулого року була широко поширена у виконавчiй, законодавчiй та судовiй гiлках влади i в суспiльствi.

"Посадовi особи, зокрема високопоставленi чиновники, часто провадили безкарну корупцiйну дiяльнiсть. 5 жовтня на зустрiчi з iноземними iнвесторами в Києвi президент Групи держав проти корупцiї (GRECO) Драго Кос заявив, що вiн не побачив полiпшень у боротьбi з корупцiєю в країнi вiдтодi, як уряд Януковича (президент Вiктор Янукович) почав працювати", - йдеться у звiтi.

У документi згадують заяву глави держави вiд 22 квiтня про те, що Генпрокуратура порушила понад 30 кримiнальних справ за звинуваченням у розкраданнi державних коштiв членами попереднього уряду.

При цьому зазначається, що "опозицiйнi полiтики стверджували, що звинувачення були полiтично мотивованими".

В звіті згадується арешт екс-голови Митної служби Анатолiя Макаренка i екс-першого заступника глави "Нафтогазу", а також затримання екс-мiнiстра економiки Богдана Данилишина в Чехiї.

"У груднi прокуратура заарештувала кiлькох колишнiх високопоставлених урядових чиновникiв, якi мають зв'язки з лiдером опозицiї i колишнiм прем'єр-мiнiстром Юлiєю Тимошенко, зокрема Георгiя Фiлiпчука, Євгена Корнiйчука, Миколу Петренка, Юрiя Луценка", - зазначає Держдепартамент США.

"Тимошенко сама ходила на допит щонайменше дев'ять разiв у груднi... Колишнього першого заступника прем'єра Олександра Турчинова також викликали на допит принаймнi шiсть разiв протягом останнiх чотирьох мiсяцiв року", - згадується у звiтi.

У Держдепартаментi нагадують, що численнi спостерiгачi висловлювали занепокоєння вибiрковим переслiдуванням, за небагатьма винятками, вищих посадових осiб, пов'язаних iз попереднiм урядом, що дає можливiсть говорити про полiтично мотивоване судове переслiдування полiтичних опонентiв.

У вiдповiдь уряд згадував колишнього заступника мiнiстра охорони навколишнього середовища Богдана Преснера, також заарештованого за хабарництво.

Також у звiтi згадується закриття кримiнальних справ про корупцiю стосовно екс-голови правлiння НАК "Нафтогаз Україна" Iгоря Бакая, вiдкритих у 1998 i 2000 роках.

"Спостерiгачi пояснюють закриття справ полiтичними зв'язками Бакая з новою адмiнiстрацiєю", - йдеться в документi.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
Під час атаки на Івано-Франківщину Польща піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запустили ракети: оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
Усі новини...