Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Український правозахисник повернувся з Білорусі. Його взяли через підозрілі речі

Четвер, 5 травня 2011, 10:47

Правозахисник Володимир Чемерис повернувся в Україну в четвер зранку.

"Я щойно прибув в Київ, їду з автовокзалу додому. Я приїхав на автобусі, бо квиток на потяг у мене "згорів", - розповів сам Чемерис Українській правді.

За словами правозахисника, білоруські правоохоронці звільнили його близько 11 години вечора в середу.

Як відомо, Чемерис прибув в Білорусь на презентацію доповіді місії ОБСЄ щодо подій у Білорусі у грудні минулого року, коли було жорстко розігнано акцію протесту. Він був затриманий білоруськими правоохоронцями.

"Мені так і не пояснили, чому нас затримали. Тільки взяли пояснення про те, як я провів весь день у Мінську. Ніяких звинувачень пред'явлено не було", - розповів він Українській правді в четвер зранку.

За його словами, спочатку правоохоронці не збиралися нікого затримувати. "Але прийшла людина в цивільному, яка не представилась на наше прохання, видно це був працівник білоруського КДБ, який дав вказівку міліціонерам затримати нас не зважаючи ні на що", - сказав він.

"Я думаю, що це була акція залякування", - додав він.

Він також розповів, що із ним затримали кількох громадян Росії та одного громадянина Білорусі. "Оскільки я знаю, росіян випустили, а доля білоруса ще невідома", - сказав він.

На питання, чи приносили йому вибачення за затримання, Чемерис сказав, що такого не було.

Правозахисник також не зміг відповісти, чи означає цей інцидент те, що йому тепер буде заборонено в'їзд в Білорусь. "Я питав, але вони нічого не відповіли. Це можна буде дізнатися, коли я спробую знов заїхати в Білорусь".

Чемерис також розповів, що росіяни мають намір оскаржувати дії білоруських правоохоронців у суді, але назвав такі наміри "безперспективними".

Водночас речник МЗС Олександр Дикусаров повідомив, що за інформацією, отриманою посольством України від компетентних органів Білорусі, до чергової частини надійшов дзвінок, що невідомі люди заносять у приміщення підозрілі речі. Усі, хто перебував поблизу офісу і в приміщенні, були затримані.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування