Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Генпрокуратура на 115 сторінках розписала "злочини" Луценка

Вівторок, 5 липня 2011, 10:37

Генпрокуратура вважає, що Юрій Луценко на посаді голови МВС використовував свої службові повноваження для здійснення злочину.

Як пише "Комерсант-Україна", ця теза міститься в копії обвинувачувального висновку ГПУ у справі у відношенні Луценка, його колишнього водія Леоніда Приступлюка і двох екс-співробітників департаменту оперативної служби МВС.

Цей обвинувачувальний висновок складається з 320 сторінок, він підписаний слідчим в особливо важливих справах ГПУ Сергієм Войченком і завізований першим заступником генерального прокурора Ринатом Кузьміним.

Двом епізодам кримінальної справи, пов'язаним з особою Приступлюка, присвячена майже третина обвинувачувального висновку Генпрокуратури - 115 сторінок.

Войченко стверджує, що Луценко в лютому 2005 року умисно вступив у змову з Приступлюком із метою заволодіння на користь Приступлюка держкоштами.

"Одночасно (Луценко) запропонував йому (Приступлюку) виконувати функції водія, значачись при цьому на посаді оперуповноваженого департаменту розвідувально-пошукової діяльності (ДРПД; пізніше реорганізований у ДОС МВС) і незаконно отримувати відповідне грошове забезпечення", - говориться в документі.

Представники ГПУ стверджують, що Луценко "у своєму службовому кабінеті дав усну вказівку" начальнику департаменту роботи з персоналом МВС Миколі Курку підготувати проект наказу про призначення свого водія в ДРПД "із присвоєнням спеціального звання "капітан міліції" і встановленням надбавки за особливі умови служби", навіть знаючи, що вік Приступлюка вищий припустимого для такої служби.

В обвинувачувальному висновку наводяться свідчення причетних до виконання розпорядження міністра - усього понад 15 осіб. Із їхніх слів випливає, що вони усвідомлювали, що порушують закон, але виконували вказівки Луценка, боячись звільнення.

Колишній соратник Луценка в Соцпартії Валерій Мельник, якого Луценко в березні 2005 року призначив заступником керівника апарата міністра, повідомив слідству, що Луценко розповідав, що Приступлюк "возив" ще його батька - Віталія Луценка.

"Також з розповідей Луценка Ю. В. і самого Приступлюка йому (Мельнику) відомо, що Приступлюк Л. В. практично жив у Луценка, йому довіряли дітей, він практично займався їхнім вихованням, вирішував різного роду побутові питання й інше", - говориться в документі.

За даними слідства, Луценко в різний час підписував "підготовлені за його особистими вказівками накази", завдяки яким Приступлюк просувався по службі, отримував більше й нагороджувався відзнаками, такими як Хрест Слави й Лицар Закону.

ГПУ також стверджує, що Луценко домігся збільшення Присутплюку вислуги років "шляхом незаконного зарахування в стаж служби в органах внутрішніх справ стажу на вільнонайманих посадах", а також надання своєму водію квартири.

У результаті останнього державі були завдані збитки на суму 130 623,90 грн., а всього сума збитку державі в результаті незаконного зарахування Приступлюка в штат МВС і нарахування йому пенсії, за підрахунками слідства, становить 139 646,06 грн.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
Усі новини...