Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціологи побачили користь від об'єднання "Фронту змін" і "Батьківщини"

Понеділок, 5 березня 2012, 16:59

Об’єднання списків не дасть позитивного результату, вважають соціологи групи "Рейтинг".

Єдиний варіант об’єднання, за якого майже досягається кумулятивний ефект – це єдиний список партій "Батьківщина" та "Фронт змін". Таке об’єднання, наразі, готові підтримати 30% виборців, при цьому "по одному" партії можуть отримати 31%, йдеться в прес-релізі компанії.

Лише на Заході таке об’єднання дає приріст: 51% – "по одному", проти 53% – "разом".

Основна проблема в тому, що прихильники Фронту змін таке об’єднання сприймають гірше (лише 75% прихильників готові вже підтримати єдиний список), ніж прихильники Батьківщини (90%).

Приєднання до цього об’єднання (Батьківщина + Фронт змін) Свободи не додає йому електоральної ваги.

Соціологи відзначають, що прихильники Батьківщини сприймають будь-яке об’єднання краще, ніж  прихильники партій - ймовірних союзників.

"Відчувається певна незахищеність, спровокована відсутністю лідера, відповідно об’єднання може сприйматися і через призму шляху до захисту", - йдеться в прес-релізі "Рейтинг".

За Єдиний список Партії регіонів, Народної партії та Сильної України готові вже проголосувати 21%, при цьому "по одному" партії можуть отримати 23%.

Виборці не дуже вірять в можливість об'єднання опозиції.

Виборці вірять у те, що на виборах 2012 зможуть об’єднатися швидше провладні партії (53% – зможуть об'єднатися проти 24% – ні), ніж опозиційні (44% – зможуть об'єднатися проти 36% – ні).

Однак попри слабку віру в об’єднання, готовність підтримати єдиних кандидатів від опозиції значно вища, ніж від влади.

Так, 43% швидше голосуватимуть на мажоритарному окрузі  за єдиного кандидата від опозиції, 34% - ні, 23% - не визначилися.

Майже 90% прихильників Батьківщини, понад 70% – Фронту змін та Свободи, майже 60% – УДАРу та Громадянської позиції можуть підтримати єдиних кандидатів на мажоритарних округах від опозиції. Найбільше на Заході (64%), Півночі (56%) та в Центрі (46%), а також від третини на Сході до чверті на Донбасі.

32% швидше голосуватимуть на мажоритарному окрузі  за єдиного кандидата від влади, 46% - ні, 23% - не визначилися.

Під час дослідження опитано 4000 респондентів. Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 1,5%, для значень близьких до 30% - не більше 1,3%, для значень близьких до 10% - не більше 0,9%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: