Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Думі Росії впевнені, що протистояння "языку" штучне

Середа, 4 липня 2012, 23:08

Український закон "Про основи державної мовної політики" не є проросійським і спрямований на дотримання прав інших нацменшин в цій країні.

Таку думку озвучив глава міжкомісійний робочої групи Громадської палати РФ з міжнародної діяльності Олександр Соколов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Під мовою в законопроекті не йдеться тільки про російську мову, а про всі ті мови, на яких говорить більше 10% населення того чи іншого регіону. Під таку кількісну підставу крім російської в ряді суб'єктів Україні підходить угорська, польська і татарська мови", - сказав він.

За його словами, статус регіональної мови означає, що держава візьме на себе зобов'язання виділяти кошти на освіту та ЗМІ на даній мові.

"Також в тих суб'єктах, де та чи інша мова отримає статус регіональної, все спілкування громадянина з державою можливо буде дублюватися. Офіційне листування або розмову з чиновником можна буде вести на офіційній українській, так і регіональною мовою", - пояснив Соколов.

Він вважає, що механізм, що вводиться цим законом, відповідає інтересам збереження російської мови.

"Але не треба у зв'язку з цим роздувати історію про те, що наступним кроком буде прийняття російської мови в Україні як державної. З моєї точки зору, закон, навпаки, швидше допомагає випустити пар і знижує вірогідність виникнення законопроекту про російською мовою як державною", - додав член Громадської палати.

У свою чергу глава комітету Держдуми по справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Леонід Слуцький вважає помилковим намір спікера Верховної Ради України Володимира Литвина піти у відставку.

"Вважаю, що, подаючи у відставку, спікер Литвин неправий. Він досвідчений політик, але в даному випадку він помиляється, подаючи у відставку", - зазначив російський політик.

"Він повинен розуміти, що є спікером парламенту країни, де населення майже половини регіонів говорить по-російськи, і розширення освітнього, культурного та інформаційного простору для російської мови як регіональної означає прогрес для України. Тому мені здається, що це помилковий крок Володимира Михайловича" , - сказав Слуцький.

"Цей закон дійсно розколов українське суспільство, але ми повинні розуміти, що цей закон потрібно було ухвалювати ще декілька років тому, бо більше половини жителів України розмовляє російською мовою, і вони повинні мати можливість для себе і своїх дітей жити в комфортному культурному, освітньому та інформаційному просторі", - підкреслив він.

Глава комітету відзначив, що протягом останніх декількох років у цій сусідній слов'янській країні "російську мову дискримінували".

"Розуміємо, що в світлі майбутніх парламентських виборів цей резонансний фактор буде посилюватися. Але будемо сподіватися, що наступні процедури вступу закону про мову в силу пройдуть з максимальним заспокоєнням пристрастей - на це дуже хочеться розраховувати", - уточнив він.

"Адже напруга в українському суспільстві носить штучний характер, який роздувається деякими політичними силами, охочими набрати вагу напередодні виборів", - додав Слуцький.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
22:52
оновленоУ тимчасово окупованих Ровеньках на Луганщині повідомили про вибухи на нафтобазі
Усі новини...
Реклама: