Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Transparency International: Від українських виборів програли люди

П'ятниця, 2 листопада 2012, 11:04

Парламентські вибори, які пройшли з масовими повідомленнями про корупцію, не можуть стати хорошим початком для обіцяної партіями і кандидатами боротьби з корупцією.

Про це у своїй статті пише президент творчого об'єднання "ТОРО" (Контактна група в Україні Transparency International) Олексій Хмара, повідомляє Тиждень. ua.

"Вибори не пройшли добре. Навіть величезні витрати на установку камер на виборчих дільницях не забезпечили прозорого голосування. Постійні проблеми з підключенням, відсутність досвіду у використанні пошукових систем і поспішність в ході підготовки до виборів, перетворили ідею в новий вид розваги. Не дивно, що незалежні спостерігачі за виборами в значній мірі назвали цю подію фарсом", - зазначив він.

"Але вибори – це не жарт. Людям повинна бути надана можливість висловити свою думку. Всі партії і кандидати заявили, що боротьба з корупцією для них є пріоритетом номер один. Той факт, що самі вибори були пронизані заявами про корупцію, вже не є хорошим початком", - вважає Хмара.

На думку правозахисника, від цих виборів в першу чергу програв народ, а виграли – політичні партії.

"Люди програли, тому що взагалі не було реальної демократії. Не було прозорості політичних партій, уряд домінував напередодні виборів через надмірний вплив в засобах масової інформації, а судова система підпорядковується уряду, а тому інші партії не мали можливостей для оскарження", - зазначив він.

Хмара підкреслив, що Партія регіонів зберегла свою владу за пропорційною системою, а їх кандидати виграли також багато мажоритарних округів.

Однак він вважає, що опозиція також виграла, тому що загальна кількість голосів для трьох основних опозиційних партій в підсумку виявилася в два рази більшою за правлячу партію.

"Уряд каже, що він прозорий і хоче боротися з корупцією. Боротьба з корупцією мала початися з вільних і справедливих виборів. Цього не сталося. В найближчі кілька тижнів ми побачимо, чи серйозно уряд або будь-який з новообраних депутатів ставляться до боротьби з корупцією. Будучи кандидатами всі вони сказали, що почнуть "хрестовий похід" проти корупції", - підкреслює Хмара.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування