Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лукашенко пообіцяв "підставити плече" Путіну та порівняв Одесу з Хатинню

П'ятниця, 9 травня 2014, 00:32

Білоруський президент Олександр Лукашенко пообіцяв підтримати президента РФ Володимира Путіна.

Про це Лукашенко сказав у Москві на зустрічі з президентами Росії, Вірменії, Киргизії і Таджикистану, які входять в Організацію договору про колективну безпеку, повідомляє Reuters.

Агентство відзначає, що раніше Лукашенко стримано реагував на події на Україні, виступав проти ідеї федералізації країни, яку просував Кремль, і називав російську анексію Криму поганим прецедентом.

"Ви, Володимире Володимировичу, повинні знати, що ми будемо поруч, пліч-о-пліч. Це особливо важливо, що, Володимир Володимирович, у той час, коли американці і Захід фактично пішли на ескалацію напруженості, але поки що, це теж дуже важливо і небезпечно, через економіку і фінанси", - заявив Лукашенко.

Більш того, білоруський президент порівняв загибель кількох десятків людей у пожежі в Будинку профспілок в Одесі з Хатинню, білоруським селом, яке німецькі війська спалили разом з жителями під час другої світової війни, і заявив, що не може залишатися осторонь.

"Ми, природно, не можемо на це дивитися, бо там наші люди, і вони волають про допомогу і потребують реагування на подібні речі", - сказав білоруський лідер.

Лукашенко, який став нев'їзним у ЄС і США після розгону протестів у 2010 році, вважає реакцію Заходу на дії Кремля "неадекватною" і порадив Путіну не боятися західних санкцій, адже у нього є союзники в ОДКБ:

"Наші внутрішні можливості при об'єднанні в рази збільшуються. Якщо чогось немає в Росії, цього вистачає в інших республіках, якщо в республіках чогось не вистачає, це є в Росії", - заявив Лукашенко.

Reuters при цьому підкреслює, що стагнуюча економіка Білорусії залежить від російських кредитів і дешевих енергоносіїв. Лукашенко вже кілька років намагається отримати від Москви згоду залишати в Білорусії мита від експорту нафтопродуктів, перероблених з російської нафти. Під час останніх переговорів у Мінську 29 квітня Росія заявила, що питання про мита може вирішитися до 2025 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...