Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бійцям і їхнім родинам складно довести участь в АТО – правозахисник

Середа, 8 жовтня 2014, 11:41

Держава передбачає учасникам АТО численні пільги та виплати, втім на практиці бійцям та їхнім родинам дуже складно цим скористатись.

Про це повідомив правозахисник Гельсінської спілки Максим Щербатюк, передає Радіо Свобода.

За його словами, чи не найбільша проблема – набути статусу учасника бойових дій та зібрати для цього відповідні документи.

"Є проблема в тому, що у тих людей, що приїжджають із зони АТО, цих документів дуже часто немає. А інформаційні запити в різні військові частини або до керівників підприємств не призводять до отримання інформації", – розповідає Щербатюк.

За словами правозахисника, ще одна проблема при оформленні статусу учасника – визначити які саме українські території вважаються територією проведення АТО, адже подекуди навіть сусідні села розділені лінією фронту.

"Є достатньо кричущі випадки: звернулися жінки працівників МВС, які загинули в зоні АТО. Їх викликали в відповідний главк і попросили написати заяву про те, що їхній чоловіки померли при виконанні своїх зобов’язань по охороні громадського порядку", - розповів Щербаков.

"Вони підписали ці документи, і тут є проблема:  є різниця між тим, коли людина гине під час виконання завдань по охороні громадського порядку, і у зоні АТО. Це і розмір відповідної допомоги, – у 6 разів відрізняється, це і відповідні пільги учасникам бойових дій", – зауважив правозахисник.

Голова служби у справах ветеранів війни й учасників АТО. Артур Дерев’янко повідомив, що родина загиблого учасника бойових дій може розраховувати на 500 прожиткових мінімумів від держави, а це 609 тисяч гривень.

За поранення, яке робить вояка інвалідом І групи держава дає вдвічі менше – майже 305 тисяч гривень. Інвалідність ІІ групи гарантує допомогу в розмірі 244 тисяч гривень, ІІІ групи – 183 тисячі гривень.

Крім того, за словами Дерев’янка, статус учасника бойових дій передбачає 75% знижку на користування газом, житлом, безкоштовний проїзд в міському та приміському транспорті. Також для учасників бойових дій передбачено 20% знижки на встановлення і 50% на користування телефоном. Ті, хто користується рідким паливом або вугіллям у сільській місцевості – мають пільги на отримання таких видів палення.

Один раз на два роки учасник бойових дій має право проїхати з одного населеного пункту до іншого за 50% знижкою туди і назад річковим, автомобільним, залізничним та авіаційним транспортом. Також вони мають право безкоштовне медичне обстеження.

Наразі, за словами Дерев’янка, з бюджету України і Резервного фонду планують виділити 745 мільйонів гривень на такі виплати, компенсації і пільги учасникам бойових дій і ветеранам війни.

Втім військові батальйону "Айдар" заявили, що за час служби не отримали ані зарплатні, ані навіть передбаченої компенсації за поранення.

Боєць батальйону "Айдар" на прізвисько "Динаміт" зазнав поранення в бою на Луганщині. За його словами, за час проведення АТО багато його товаришів постраждали від ворожого вогню, втім обіцяну грошову компенсацію за поранення так і не отримали.

Раніше у Державній службі у справах ветеранів війни та учасників АТО заявили, що проблем з наданням статусу учасника бойових дій немає.

Там розповіли, як бійцям отримати статус учасника бойових дій. Поки можуть не всі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: