Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна просить ОБСЄ перевірити радіаційний фон в Донецькій області

Понеділок, 29 червня 2015, 02:33

Українська сторона просить ОБСЄ перевірити радіаційний фон через вибухи на Донецькому заводі хімічних виробів.

Про це йдеться в повідомленні прес-центру штабу антитерористичної операції в Facebook.

"Під неголосною назвою Донецький казенний завод хімічних виробів приховане режимне підприємство з утилізації боєприпасів, яке працює з 1939 року", - йдеться в повідомленні.

Знаходиться завод недалеко від міжнародного аеропорту, де тривалий час точилися жорстокі бої між українськими "киборгами" і бойовиками.

"Завод займається утилізацією боєприпасів, їх спорядженням, оновленням і ремонтом. Тут виробляються і промислові вибухові речовини. За довгий час концентрація боєприпасів та вибухівки на ділянках заводу досягла майже критичного значення. Але якщо раніше безпекою заводу займалися підготовлений персонал і відповідні служби, то вже більше року завод є загрозою для всього регіону", - зазначили в штабі.

На початку літа 2014 року ДКЗХВ був захоплений терористами, по периметру були виставлені блокпости. Нові "господарі" почали не тільки завозити нові боєприпаси, але й налагоджувати їх виробництво.

У штабі АТО нагадали, що за неповний рік на ДКЗХВ сталася серія потужних вибухів. 19 серпня 2014 року сталася пожежа з подальшою детонацією складів боєприпасів. 20 вересня в цеху № 7 злетіли в небо 12 тонн гексогену. 20 жовтня здетонували склади з тротилом. А 8 лютого 2015 року вибухнули склади з боєприпасами.

16 червня на підприємстві знову стався потужний вибух. За даними штабу, на ДКЗХВ вибухнули підземні сховища великокаліберних боєприпасів. Їх вибух викликала детонація боєкомплекту. Загинуло 29, поранено шість російських військових. Тіла ще 15 не знайдені.

Враховуючи існуючу небезпеку, керівник СЦКК генерал-майор Андрій Таран звернувся до представників моніторингової місії ОБСЄ для організації перевірки радіаційного фону в регіоні в кооперації з Донецькими підрозділами ГСЧС.

Таран звернув увагу представників СММ ОБСЄ на ознаки техногенної катастрофи, що насувається на Донецьк з боку хімічного заводу.

"Існує ймовірність витоку радіоактивних елементів. Ми будемо вдячні представникам СММ ОБСЄ за втручання в дану ситуацію для проведення необхідних заходів, які б сприяли усуненню масової небезпеки", - зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування