Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РФ пропонує призначити спецпосланця ООН з розслідування катастрофи MH17 - проект резолюції

Середа, 22 липня 2015, 05:08

Росія розкритикувала результати розслідування інциденту та пропонує призначити спеціального посланника генерального секретаря ООН для сприяння розслідуванню авіакатастрофи рейсу MH17, при цьому в проекті резолюції про Трибунал не йдеться.

Про це повідомляє ТАСС.

У документі, копія якого надійшла в розпорядження агенства, міститься прохання, адресоване голові ООН Пан Гі Муну протягом двох тижнів після прийняття резолюції доповісти Раді "про кроки, які дозволять посилити роль Об'єднаних Націй у підтримці розслідування, зокрема, про призначення спеціального представника генерального секретаря щодо інциденту".

У тексті також висловлюється стурбованість тим, що проведене Радою з безпеки Нідерландів розслідування інциденту не відповідає критеріям, викладеним у резолюції РБ ООН 2166, у тому числі "не забезпечує належну прозорість в організаційних питаннях і в методиці роботи, що може надати негативний ефект на результати".

Проект резолюції закликає до якнайшвидшого завершення розслідування без шкоди для його якості", а також наполягає на тому, щоб "всі зацікавлені країни" були наділені "справедливим і рівним доступом" до матеріалів слідства.

При цьому в документі не йдеться про необхідність створення трибуналу для кримінального переслідування відповідальних за авіакатастрофу, на відміну від малайзійського тексту, представленого минулого тижня. Натомість російський проект резолюції "вимагає, щоб винні у повітряному інциденті були притягнуті до правосуддя і всі держави співпрацювали в цьому напрямку по завершенні міжнародного розслідування".

Раніше постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін заявив, що Рада Безпеки ООН спробує "знайти спільний знаменник" і з'єднати підходи, викладені в двох проектах резолюцій - російському і малайзійському.

Раніше Австралія, Бельгія, Малайзія, Нідерланди та Україна офіційно звернулися до Ради Безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі літака.

Єдиною країною, яка виступає категорично проти створення трибуналу, є Росія, хоча вона і звинувачує в катастрофі українських військових.

Голосування в Раді Безпеки ООН щодо проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу для переслідування відповідальних за збитий над Донбасом малайзійський "Боїнг"відкладено, орієнтовно, до 27 липня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування