Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жодного документа щодо амністії на Донбасі не обговорювали - Геращенко

Середа, 6 січня 2016, 00:01

Долю мінського процесу щодо Донбасу визначать лідери України, Росії, Німеччини та Франції, а документу щодо амністії бойовиків ще не існує.

Про це сказала в інтерв'ю "5 каналу" уповноважена президента з мирного врегулювання ситуації на Донбасі і представник України в підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"Ми зараз вивчаємо міжнародний досвід щодо амністії, але жодного законопроекту якогось чи документа, як говорилося, ніде не обговорювалося. Це прерогатива Верховної Ради", - сказала вона.

"Більше того, у жодній країні світу амністія не відбувалася під час конфлікту, коли ще не відбулося роззброєння – бо це безкарність", - додала Геращенко.

"Амністія це індивідуальний акт. Тут дуже чітко потрібно визначити ті злочини, які не потрапляють під амністію, а це вбивство, причетність до тероризму. І я переконана, що без цих позицій неможлива навіть розмова про амністію", - заявила вона.

Геращенко зазначила також, що "нормандська" четвірка лідерів має ухвалити рішення, чи продовжувати зустрічі тристоронньої контактної групи, яка працювала в Мінську і мала завершити роботу до кінця 2015 року.

Мінські домовленості не виконано, Росія порушує їх, зазначила Геращенко. Зокрема, регулярно порушується режим тиші, не звільнено всіх заручників, Україна не має доступу до свого східного кордону.

Геращенко зазначила, що за час роботи її підгрупи вдалося звільнити 50 заручників, але ще 140 заручників залишається у бойовиків – і військових, і цивільних.

"Все важче стає витягувати їх. Бойовики шантажують Україну найболючішими темами – живими людьми, яких вони не випускають. То прив’язують це до амністії, то виставляють якісь незрозумілі списки, то брешуть про те, що вони не знають, скільки в них людей утримується, занижують ці цифри", - сказала депутат.

Крім того, 762 людини значаться у списку зниклих безвісти.

Обговорювалося питання розмінування 12 ключових об’єктів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування