Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін дав звання Героїв РФ заступникам Шойгу за спецоперацію в Сирії

Середа, 4 травня 2016, 08:55

Президент Росії Володимир Путін закритим указом присвоїв начальнику Генштабу Валерію Герасимову і заступник міністра оборони Дмитру Булгакову звання Героя Росії.

За інформацією джерел газети "Коммертантъ", найвищу державну нагороду Росії обидва заступника Сергія Шойгу отримали за організацію операції в Сирії.

Крім того, аналогічне звання було посмертно присвоєно і колишньому начальнику ГРУ Ігорю Сергуну.

Про те, що президент РФ присвоїв кільком високопоставленим воєначальникам звання Героя Росії, виданню повідомили джерела у військовому відомстві та підтвердив співробітник адміністрації президента.

Формально присвоєння приурочили до Дня Перемоги 9 Травня, однак, за твердженням офіцера центрального апарату Міноборони, за фактом ці генерали отримали найвище звання в знак визнання заслуг у військово-повітряної операції РФ у Сирії.

"Можливо, що Валерій Васильович (Герасимов) з'явиться на параді в Москві вже зі знаком особливої відзнаки - "Золотою Зіркою", - зазначив співрозмовник.

Офіційно в Міноборони коментувати інформацію про присвоєння звання Героя Росії найвищому керівництву відмовилися, пославшись на конфіденційність даних.

Згідно з відкритими даними, за сирійську кампанію звання Героя Росії були удостоєні шість осіб.

Це начальник штабу Центрального військового округу Олександр Дворніков (він командував військами РФ в Сирії), військовий розвідник Вадим Байкулов, старший штурман-випробувач 929-го ДЛВЦ Віктор Романов, а також заступник командира авіаційної ескадрильї 47-го змішаного авіаполку 105-ї гвардійської змішаної авіадивізії 6-ї армії ВПС і ППО майор Андрій Д'яченко.

Посмертно високе звання дали двом військовослужбовцям - командиру екіпажу бомбардувальника Су-24М підполковнику Олегу Пешкову, який загинув 24 листопада 2015 року після обстрілу літака винищувачами ВПС Туреччини, а також старшому лейтенанту Олександру Прохоренку, який потрапив 17 березня під час виконання завдання в провінції Хомс в оточення бойовиків "Ісламської держави" і викликав вогонь на себе.

Його поховають з дотриманням всіх військових почестей в рідному селі Містечка 6 травня.

Генерали Герасимов і Булгаков стали найбільшими військовими високопосадовцями, яким Володимир Путін присвоїв високе звання за операцію в Сирії.

За даними газети "Коммертантъ", начальник Генштабу отримав Героя Росії за сукупністю заслуг, пов'язаних як з її плануванням, так і з реалізацією: вважається, що більшість успіхів сирійської армії безпосередньо пов'язані з діями співробітників Валерія Герасимова, який координував їхню роботу і ставив завдання для виконання на території Сирії.

Начальник тилу, в свою чергу, отримав "Золоту Зірку" за організацію матеріально-технічного забезпечення авіабази Хмеймім. У серпні-вересні 2015 року великі десантні кораблі та вантажні пороми завантажувалися в Новоросійську спецтехнікою, боєприпасами і паливно-мастильними матеріалами і через Босфор відправлялися в Середземне море до пункту Тартус.

Саме це оперативне перекидання дозволило в короткі терміни розпочати операцію.

Згодом, за словами джерел у військовому відомстві, проблем з матеріально-технічним забезпеченням і авіагрупи, і особового складу в Сирії не виникало.

Також Володимир Путін присвоїв посмертно звання Героя Росії й екс-керівнику головного розвідувального управління Генштабу Ігорю Сергуну, який раптово помер 4 січня.

За інформацією видання, нагородження пов'язане не лише з успішними діями ГРУ в Сирії, але і в цілому з реорганізацією військової розвідки.

Наприклад, саме під його керівництвом ГРУ стало приділяти більше часу роботі з отримання оперативних даних про нові і секретні озброєння та військову техніку, які розробляються в інших країнах.

Герою Росії на його батьківщині за окремим указом президента встановлюється бронзовий бюст з відповідним написом: таким чином, бюст генерала Герасимова може з'явитися в Казані, генерала Булгакова - в селі Верхнє Гурово Курської області, а генерала Сергуна - в Подільському.

До цього моменту Героєм Росії в нинішньому керівництві Міноборони був тільки глава відомства Сергій Шойгу: цю нагороду йому присвоїв у вересні 1999 року президент Борис Єльцин.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування