Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Мінкульт пропонує обговорити, які пам’ятники можна "декомунізувати"

П'ятниця, 1 липня 2016, 10:12

Лише Кабінет міністрів може зняти пам’ятник радянському військовому діячеві Миколі Щорсу з реєстру пам`яток монументального мистецтва.

Міністерство культури пропонує створити робочу групу, яка б визначила доцільність позбавлення статусу найбільш резонансних об’єктів культурної спадщини і їхню долю.

Як відомо, напередодні, 30 червня, лідери ОУН планували демонтувати у Києві пам'ятник Щорсу (бульвар Тараса Шевченка), але правоохоронці взяли його під охорону.

Столична влада заявляла, що пам’ятник Щорсу у столиці обов’язково демонтують, але після того, як Мінкульт змінить його статус. Зробити це планують до 24 серпня. 

Міністерство культури констатує необхідність виконання закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки".

Однак це слід робити в рамках правового поля та не створювати прецеденти ігнорування пам`яткоохоронного законодавства, наголошує відомство.

Пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка включений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам`ятка монументального мистецтва національного значення постановою Кабінету міністрів (від 03.09.2009) – і зняти його з обліку може Кабмін за поданням Мінкультури та місцевого органу охорони культурної спадщини.

Але передувати цьому повинне всебічне обговорення та вивчення ситуації, наголошує Мінкульт.

Відомство вбачає необхідність створити Робочу групу за участю представників Мінкультури, місцевих органів охорони культурної спадщини, Українського інституту національної пам'яті, музейної спільноти, представників громадськості, яка б розглядала питання доцільності позбавлення статусу найбільш резонансних об’єктів культурної спадщини, а також їхню подальшу долю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...