Геращенко пояснила, чому Вишинського немає у "списку-23"

Вівторок, 3 липня 2018, 01:49

Заарештованого за звинуваченням у держзраді керівника "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського немає у списку російських громадян, яких Україна готова обміняти на політв'язнів в Росії та на Донбасі, бо його ніколи не просили обміняти.

Про це у Facebook заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Експерти і неурядові організації говорять, що в тюрмах є більше росіян і звертають увагу, що в оприлюдненому списку-23 немає прізвища Вишинського. Пояснюю: ми оприлюднили списки осіб, яких регулярно включають в свої вимоги ОРДЛО.

Прізвища інших росіян, у т.ч. Вишинського, ніколи не називалися ані представниками ОРДЛО, ані росіянами, ані в Мінську, ані в інших форматах, як пропозиція. Тому наразі ми оприлюднили список 23, аж ніяк не ОРДЛО, а саме РФ, в обмін на звільнення політв'язнів Кремля", - пояснила вона.

Як повідомлялось, 2 липня перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко озвучила імена засуджених або заарештованих в Україні російських громадян, яких Україна готова обміняти на політв'язнів в Росії та на Донбасі.

Так, за її словами, йдеться про таких росіян: Агєєв Віктор, Баранов Олександр, Бусигін Анатолій, Валехідіс Олександр, Висоцький В'ячеслав, Гаджиєв Руслан, Гратов Валерій, Гречин Владислав, Доронін Олег, Єгоров Сергій, Іванов Валерій, Кемаковський Ігор, Коваліс Ольга , Кусакин Василь, Макаров Владислав, Мефьодов Євген, Одінцов Максим, Седіков Олексій, Сидоров Денис, Сливко Максим, Черних Павло, Чубарова Лариса і Шаталов Євгеній.

Геращенко підкреслила, що Україна "готова передати Росії цих громадян для звільнення українців Сенцова, Кольченка, Сущенка, Гриба, Балуха, Панова, наших хлопців, які утримуються на окупованому Донбасі".

Раніше, 4 червня віце-спікер ВР Ірина Геращенко заявила, що Україна готова передати 23 росіян, засуджених в Україні, для звільнення Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Станіслава Клиха, Павла Гриба та інших.

Заступник голови МЗС РФ Григорій Карасін заявив, що Москва не отримувала від Києва офіційного звернення про обмін ув'язненими.

15 травня співробітники СБУ спільно з прокуратурою АРК провели обшуки в офісі "РИА Новости-Украина" у Києві й у домівках деяких співробітників агентства.

Вишинського тоді затримали й оголосили йому підозру в державній зраді (ч.1 ст.111 ККУ).

Слідство зібрало докази того, що інформація на сайті "РИА Новости-Украина" містила заклики, спрямовані на шкоду суверенітету, територіальній цілісності та недоторканності України, державної та інформаційної безпеки.

За результатами слідчих і негласних слідчих дій встановлено причетність громадян України до незаконної діяльності російського агентства.

17 травня Херсонський міський суд арештував Вишинського на два місяці.

Вишинський відмовився від українського громадянства на користь російського, сподіваючись на видачу його РФ.

Прокуратура просила відібрати біологічні зразки у Вишинського – і суд 15 червня нібито дозволив зробити це.

При цьому адвокат Ігор Мокін заявив про відвід слідчої судді Галини Радченко, адже вона уже брала участь у розгляді справи журналіста.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News