Сестра Сенцова попросила про "тишу", поки він не виїде з Росії

Неділя, 12 серпня 2018, 16:42
Сестра Сенцова попросила про тишу, поки він не виїде з Росії

Сестра українського режисера Олега Сенцова, незаконно засудженого в РФ, просить не поширювати будь-яку інформацію про його можливе звільнення, оскільки це "може нашкодити ситуації".

Про це Наталя Каплан заявила на своїй сторінці у Facebook 12 серпня.

"Ніч була жахлива. ... Давайте зробимо висновки. Навіть якщо ви дійсно дізналися, що Олега відпускають, не треба видавати жодної інформації, поки він не залишить Росію. Така передчасна інформація, навіть будучи правдою, може нашкодити ситуації", - зазначила вона.

Також Каплан попросила "не дзвонити матері Олега доти, поки інформація не підтверджена".

У свою чергу єпископ Григорій Міхнов-Вайтенко, який намагався зустрітися з Сенцовим у колонії в Лабитнангі, заявив: "Новин поки немає ... Щойно будуть реальні новини - напишу".

Він також додав, що наступного тижня має намір вилетіти з Лабитнангі до Києва.

Уповноважений президента України з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях, перший віце-спікер ВР Ірина Геращенко прокоментувала інформацію про те, що Сенцова нібито вивезли з колонії в РФ: "Без коментарів. Розумію, що усі прагнуть хороших новин і усі сподіваються на диво, але все-таки делікатні теми вимагають публічного мовчання до факту підтвердження з офіційних джерел".

В ніч на 12 серпня російська журналістка Вікторія Івлєва, посилаючись на свої джерела, повідомила, що нібито літак з Сенцовим вилетів з Салехарда і можливо прибуде до Києва. Сестра політв'язня Наталія Каплан не змогла ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію.

Згодом Івлєва написала, що, скоріш за все, над нею посміялися і повідомили недостовірну інформацію.

В управлінні Федеральної служби виконання покарань РФ по Ямало-Ненецькому автономному округу спростували інформацію про те, що український політв'язень залишив колонію у Лабитнангі.

На думку омбудсмена Людмили Денісової, поширювати неправдиву інформацію щодо Сенцова можуть безпосередньо працівники колонії "Білий ведмідь" у Лабитнангі, де перебуває український політв'язень.

Олег Сенцов голодує вже 91-й день. Адвокат Сенцова Дмитро Дінзе заявляв, що з 88 днів голодування політв'язень почав приймати медичну суміш, яка підтримує вміст поживних речовин в організмі, лише три тижні тому.

За словами адвоката Сенцова, третя криза на тлі голодування почалася в ув'язненого у липні. За словами Дінзе, пульс у Сенцова сповільнився до близько 40 ударів на хвилину, але на лікарню він не погоджується.

8 серпня двоюрідна сестра Сенцова Наталія Каплан заявила, що політв'язень передав їй лист, де написав, що "кінець близький".

У Федеральній службі виконання покарань РФ у свою чергу знову заявили про "задовільний" стан здоров'я Сенцова.

9 серпня уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова оприлюднила фотографію Сенцова. За словами адвоката, оприлюднене фото не демонструє, наскільки погано він виглядає.

10 серпня російський журналіст Вікторія Івлєва повідомила, що у Сенцовапровели тривалий консиліум за участю лікарів.

Денісова звернулася до російського омбудсмена Тетяни Москалькової з проханням перевести Сенцова до Інституту професора Миколаєва у Москві "чи до лікарні, де є фахівці з ендогенного харчування".

13 липня  мати Сенцова звернулася до президента РФ Володимира Путіна з проханням про помилування сина. 9 серпня речник Путіна Дмитро Пєсков повідомив, що лист з проханням про помилування надійшов до Адміністрації президента РФ, але реакції поки немає.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування